Voormalig inspecteur krijgt waarschuwing voor rol in toezicht op ex-neuroloog Ernst Jansen Steur

Array

Voormalig inspecteur voor de gezondheidszorg heeft een waarschuwing gekregen voor zijn rol in het toezicht op de veroordeelde ex-neuroloog Ernst Jansen Steur. De NOS meldde eerder dat het Herre KIngma zou betreffen maar dat bericht bleek niet juist te zijn, en werd door de NOS gecorrigeerd. Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Zwolle vindt dat hij Jansen Steur onvoldoende in de gaten heeft gehouden, nadat bekend was geworden dat de neuroloog fouten had gemaakt, verslaafd was aan medicijnen en deze middelen zelfs gestolen had. Een van de drie inspecteurs maakte met Jansen Steur in 2004 afspraken, dat hij onder voorwaarden weer aan het werk mocht. Hij controleerde echter niet of Jansen Steur zich aan alle afspraken hield toen hij in Duitsland weer aan het werk ging.

Vijf van de patiënten van Jansen Steur klaagden drie voormalige inspecteurs aan. De belangenbehartiger van de patiënten, letselschade-expert Yme Drost uit Hengelo, heeft hiermee bewezen dat inspectie juist heel veel signalen hadden gekregen dat de arts niet goed functioneerde en dat IGZ destijds te weinig deed met die klachten.

tuchtrechtHet tuchtcollege verwijt de ex-inspecteur te weinig te hebben gedaan om de patiënten te beschermen. De klachten tegen de andere twee inspecteurs zijn afgewezen. Jansen Steur is veroordeeld voor onder meer het opzettelijk stellen van foute diagnoses bij zijn patiënten.

Hoewel de lichtste maatregel; een waarschuwing door de tuchtrechter is opgelegd, is het voor het eerst in de geschiedenis dat een inspecteur van de IGZ een waarschuwing heeft gekregen. En daarmee is er mandaat om in de toekomst inspecteurs tuchtrechtelijk aan te spreken op hun werk.

De oud Bestuursvoorzitter en oud-inspecteur van het MST noemde begin vorig jaar de medicijnverslaving van Jansen Steur nog een beroepsziekte, die niet alarmerend genoeg was om na diens ontslag een onderzoek te starten.

Eerder dit jaar berispte het tuchtcollege ook oud-bestuursvoorzitter Ruud Ramaker van het Medisch Spectrum Twente. Volgens het college probeerde hij destijds om de zaak-Jansen Steur in de doofpot te stoppen. De klachten tegen oud-bestuursvoorzitter Herre Kingma en tegen oud-bestuurder Tom Zijlstra werden door het tuchtcollege afgewezen.

In de zaken tegen de voormalig leden van de raad van bestuur, hebben alle partijen beroep ingesteld bij het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen