Tijdschrift voor psychiatrie

Array

autismeUitgave van de Stichting Tijdschrift voor Psychiatrie waarin participeren de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en de Vlaamse Vereniging voor PsychiatrieHet juninummer van Tijdschrift voor Psychiatrie:
Psychiatrie in de Vlaamse pers
Er wordt in de Vlaamse pers opvallend verschillend bericht over schizofrenie en autisme. Over autisme schrijven de kranten overwegend positief, terwijl ze schizofrenie steevast negatief benaderen en vaak in verband brengen met gevaarlijk gedrag. Erik Thys en collega’s stellen vast dat het stigma rondom schizofrenie nog volop bestaat.

Elektronisch patiëntendossier: digitaal doolhof bij langdurige ggz
Arthur Van Gool en mede-auteurs bespreken de nadelen van de elektronische patiëntendossiers, vooral bij patiënten met langdurige behandelingen in de ggz. Er is slecht overzicht over alle opgeslagen informatie, informatie is moeilijk terug te zoeken en er kunnen makkelijk fouten gemaakt worden met de invoer. Het zicht op het beloop van de stoornis gaat verloren.

Antibioticum tegen schizofrenie?
Het antibioticum minocycline blijkt effectief te kunnen zijn bij schizofrenie. Vooral negatieve symptomen (gebrek aan energie en motivatie en een vlak gevoelsleven) en cognitieve problemen verbeteren. Dit vonden Hans Hovens en Tessa Onderwater in een onderzoek van de literatuur. De werking berust mogelijk op beïnvloeding van ontstekingsreacties die bij schizofrenie optreden, maar meer onderzoek is nodig.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen