Reumafonds in Tweede kamer over vrije artsenkeuze

keuzeHet Reumafonds maakt zich grote zorgen over de plannen van het kabinet om de vrije artsenkeuze te beperken in de nieuwe budgetpolis per 2016. De Tweede Kamer praat deze week over het nieuwe wetsvoorstel. Ter voorbereiding hierop organiseerden de fracties van CDA, GroenLinks en de SP gisteren een hoorzitting. Het Reumafonds was samen met andere zorgpartijen, zoals artsen, behandelaars en patienten aanwezig om onze zorgen hierover te uiten.

Het Reumafonds heeft het volgende statement uitgesproken over de vrije artsenkeuze:

‘Als je pijnklachten krijgt die op reuma kunnen wijzen, is het vaak een start van een lang traject naar een diagnose. Soms ook via verschillende specialisten, bijvoorbeeld een orthopedisch chirurg en natuurlijk een reumatoloog. Dit komt ook omdat reumatische aandoeningen vaak van persoon tot
persoon verschillen.

Na je diagnose begint een traject van het inregelen van medicatie, behandelingen en het leren leven en werken met een grillige chronische ziekte. Hierbij zijn specialisten, huisartsen en fysiotherapeuten heel belangrijk. De meeste patienten bouwen dan ook een lange termijn relatie op met hun zorgverleners. Wat de continuiteit en kwaliteit van de behandeling ten goede komt. Zeker als naast de reuma ook andere aandoeningen spelen zoals hart- en vaatziekten, of een ziekte van Crohn of bijwerkingen van medicijnen waarvoor andere specialisten nodig zijn.

Wij vinden dat de zorgkosten op andere manieren kunnen worden verminderd. Wij denken hierbij aan preventie, innovatie en transparantie in de zorg en continuiteit van de behandeling.

Kortom, de patient moet zelf de keuze maken wanneer hij of zij verandert van zorgverlener en wanneer niet. Dit mag niet door de dikte van de portemonnee worden bepaald. Tenslotte komt de patient in de spreekkamer van de arts en niet in die van de zorgverzekeraar.’

Naast dit statement heeft het Reumafonds ook een position paper (visienota)opgesteld voor de Kamerleden.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen