57% Nederlanders wil aftreden kabinet om schrappen vrije artsenkeuze

Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze toont angst bij patiënten aan: 57% Nederlanders wil aftreden kabinet om schrappen vrije artsenkeuze
De afschaffing van de vrije artsenkeuze door het kabinet, ondanks de vele protesten van patiëntenorganisaties en medische zorgverleners, zet zoveel kwaad bloed, dat maar liefst 57% van Nederland wil dat het kabinet hierom opstapt. Ook vindt maar liefst 85% dat het onvoldoende is geïnformeerd door het kabinet over de gevolgen van de gewraakte maatregel.

vrije keusDat blijkt uit onderzoek van het gerenommeerde onderzoeksbureau No Ties in opdracht van Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze namens ruim 5.000 medische zorgverleners in ons land. Het onderzoek wordt vandaag met begeleidende brandbrief verstuurd naar minister Schippers van Volksgezondheid. De Tweede Kamer vergadert vandaag over het heikele onderwerp.

“Slechts 10% van de Nederlanders vindt dat men voldoende informatie heeft ontvangen over dit onderwerp”, waarschuwt Ger Jager, voorzitter van de stichting. “Zelfs bij de hoger opgeleiden, de mannen en de jongeren vindt slechts tussen de 12 en 14 procent dat men voldoende is geïnformeerd. Dat geeft aan dat zo’n ingrijpende maatregel niet voor het reces met haast door de Tweede Kamer moet worden geforceerd.”

Een overgrote meerderheid van 81 procent van de ondervraagden vindt niet dat de 8 euro die de verzekeringspolis per maand goedkoper wordt door het schrappen van de vrije artsenkeuze, opweegt tegen het feit dat men niet meer zelf mag bepalen welke medische zorgverlener men wilt. Slechts 11 procent vindt een verlaging van 8 euro per maand van de polis opwegen tegen het schrappen van de vrije artsenkeuze.

66% bang voor gezondheid
Jager: “Verontrustender is nog dat vrijwel twee derde van de ondervraagde bang is dat de eigen gezondheid er onder gaat lijden als men zelf geen behandelend arts meer mag kiezen en dat de 50% van de ondervraagden geen vertrouwen heeft in de arts die men door de verzekeraar krijgt toegewezen. Dat duidt er op dat veel Nederlanders het afschaffen van de vrije artsenkeuze zien als een maatregel die hen persoonlijk treft. “

Bron: Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen