Bijna zes ton voor noodzakelijk onderzoek naar epilepsie

Array

Epilepsie is nog steeds niet te genezen en ook niet te voorkomen. Alleen wetenschappelijk onderzoek kan een oplossing dichterbij brengen. Daarom subsidieert het Epilepsiefonds jaarlijks een aantal onderzoeken. Vandaag maakt het fonds bekend welke ingediende onderzoeksprojecten vanaf 2015 subsidie ontvangen. Het gaat om drie veelbelovende projecten die voor een bedrag van in totaal 588.395 euro worden gefinancierd.

De collecteweek van het Epilepsiefonds is nog maar net achter de rug. Duizenden vrijwilligers hebben in de eerste week van juni geld ingezameld voor onder meer wetenschappelijk onderzoek. Mede dankzij hun inspanningen kan het Epilepsiefonds aankomend jaar drie epilepsieonderzoeken financieren.

epilepsieHelaas is ook een aantal kwalitatief zeer goede voorstellen afgewezen, omdat hiervoor onvoldoende geld beschikbaar is.

Toegekende projecten:

  • Hoog frequente trillingen (HFO’s) in de hersenen kunnen bij de diagnose het beloop van epilepsie voorspellen. Maeike Zijlmans (epilepsiecentrum SEIN in Heemstede en UMC Utrecht) gaat onderzoeken hoe de techniek om HFO’s te meten kan worden verbeterd.
  • Temporaalkwabepilepsie komt bij een derde van alle epilepsiepatiënten voor en is moeilijk behandelbaar. Ronald Pasterkamp (UMC Utrecht) gaat onderzoek naar deze vorm doen. Hopelijk kan hierdoor medicatie voor mensen ontwikkeld worden die nu geen baat hebben bij medicatie.
  • Roland Thijs (epilepsiecentrum SEIN in Heemstede) gaat onderzoek doen naar de relatie tussen hartritmestoornissen en het syndroom van Dravet, een syndroom  waarbij het risico op plotseling overlijden groot is zonder dat de oorzaak bekend is. Dit onderzoek wil daar meer inzicht in geven om dit te kunnen voorkomen.

 

Het Epilepsiefonds is een belangrijke financier van epilepsieonderzoek in Nederland. Onderzoekers kunnen jaarlijks onderzoeksvoorstellen indienen. De Wetenschappelijke Adviesraad (WAR) van het Epilepsiefonds adviseert het fonds in de subsidietoekenning van onderzoeksprojecten die naar haar mening de epilepsiebestrijding en –zorg het best dienen. De WAR bestaat uit deskundigen van binnen en buiten de epilepsiewereld.

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Voor meer informatiekunt u contact opnemen met Renske Akerboom, coördinator Communicatie van het Epilepsiefonds, door te bellen met 030 63440 63 of 06 23 82 87 33, of per e-mail naar [email protected].

 

Epilepsiefonds

Het Epilepsiefonds zet zich in voor mensen met epilepsie door het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek, het geven van voorlichting, het verstrekken van hulpverlening en het organiseren van speciale vakantiereizen. Het fonds ontvangt geen subsidie en is geheel afhankelijk van giften. Kijk ook op www.epilepsiefonds.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen