28 juni: International Scoliosis Awareness Day

De Vereniging van scoliosepatiënten organiseert op 28 juni 2014 voor de eerste keer International Scoliosis Awareness Day (ISAD). De dag is met name gericht op maatschappelijke bewustwording en het vergroten van het besef over de impact van scoliose op het persoonlijk leven en dat van deelgenoten. Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom, die vroegtijdig op scholen zou moeten worden ontdekt om tijdige en adequate behandeling in te kunnen zetten.

Door de Vereniging van scoliosepatiënten wordt dit jaar voor de eerste keer International Scoliosis Awareness Day (ISAD) georganiseerd.

scolioseOok in Engeland, Amerika, Duitsland en Zwitserland wordt hier aandacht aan besteed en de dag wordt gesteund door de Scoliosis Research Society (SRS). Het aantal landen waarin deze dag wordt georganiseerd groeit gestaag.

Doelstelling voor deze dag is om scoliose zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen, de kennis over scoliose te vergroten, begrip te kweken voor scoliosepatiënten en hun omgeving en hen te steunen. De vereniging heeft infoposters uitgebracht die zijn opgenomen op www.scoliose.nl onder Nieuws en onder Activiteiten. Henk Buter, voorzitter van de vereniging, licht toe dat zo’n campagne uiteraard ook is gericht op het verbreden van de kennis over scoliose. Daarbij vraagt hij speciale aandacht voor vroegtijdige ontdekking van scoliose in Nederland. School- en jeugdartsen besteden op scholen te weinig aandacht aan houding en bewegen van kinderen. Daardoor wordt scoliose vaak te laat ontdekt, waardoor een tijdige behandeling sterk wordt bemoeilijkt. Dit leidt tot gezondheidsschade bij de patiënt en tot dure operaties, waarvoor te lange wachttijden gelden.

Ook in 2015 staat een International Scoliosis Awareness Day gepland.

Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er zijn circa. 60.000 patiënten, circa 7.000 patiënten worden per jaar in een ziekenhuis behandeld en velen buiten het ziekenhuis. Er werden in 2012 625 (2008: 570) scolioseoperaties verricht. Jaarlijks komen er ca. 1.000 nieuwe patiënten bij, veelal meisjes in de leeftijdsgroep 12-18 jaar. Een behandeling vindt conservatief (oefentherapie, brace) plaats of er is, als de verkromming daar aanleiding toe geeft, een operatie nodig waarbij de wervelkolom met schroeven en staven wordt gecorrigeerd en vastgezet. Meer informatie is weergegeven in het boek ‘Scoliose, de meest gestelde vragen’ en op de DVD ‘Verdraaid lastig…als je scoliose hebt’ (www.scoliose.nl)

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen