GGZ Oost Brabant wint IGZ ZorgVeiligPrijs 2014

Array

GGZ Oost Brabant heeft met het initiatief “Gangmakers en veiligheidsoverleggen” de IGZ ZorgVeiligPrijs 2014 gewonnen. Dat maakte prof. Cor Kalkman, de juryvoorzitter, vandaag bekend op het jaarlijkse patiëntveiligheidscongres van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

Juryoordeel
Het initiatief van GGZ Oost Brabant laat volgens de jury zien waar het om gaat en draait in de gezondheidszorg. Een cultuur waar veilige menslievende zorg wordt geboden en waarin wordt geleerd van elkaar. Bij GGZ Oost Brabant wordt veiligheid structureel in ieder team besproken onder leiding van de zogenoemde “Gangmakers”. Deze gangmakers kennen het werkproces omdat zij middenin de praktijk van alledag werken.

GGZ Oost Brabant – Gangmakers en veiligheidsoverleggen
Bij GGZ Oost Brabant bespreken ‘gangmakers’ het onderwerp veiligheid structureel in ieder team. Gangmakers kennen het werkproces omdat ze in de praktijk van alledag werken. Ook zijn er veiligheidsoverleggen. Structurele en specifieke aandacht voor veiligheid in brede zin (patiëntveiligheid, medewerkersveiligheid, gebouwveiligheid, informatiebeveiliging) maken effecten op patiëntveiligheid direct zichtbaar. Door een vergroot risicobewustzijn worden signalen eerder opgevangen. De meldingsbereidheid neemt toe en er is sneller zicht op risicovolle processen. Het analyseren van meldingen zorgt voor effectievere verbeteringen. Cliënten participeren op alle niveaus: zij zijn vertegenwoordigd in de regiegroep en de programmagroep veiligheid, en samen met de Raad van Bestuur lopen zij veiligheidsrondes. En in de toekomst nemen cliënten mogelijk ook deel aan de overleggen op zorggroepniveau.

De jury was onder de indruk van de goede wijze waarop GGZ Oost Brabant haar veiligheidsmanagementsysteem voor de hele instelling in samenhang heeft geïmplementeerd. De jury was verder bijzonder te spreken over de cliëntenparticipatie: de cliënt die echt betrokken is op gelijkwaardig niveau bij alle aspecten van het veiligheidsmanagement. De jury vindt dit initiatief een voorbeeld voor de hele sector.

IGZ ZorgVeiligPrijs
Met de IGZ ZorgVeiligPrijs beloont de inspectie positieve prestaties op het gebied van patiënt- en cliëntveiligheid. Door goede initiatieven zichtbaar te maken kunnen zorgaanbieders van elkaar leren. Zo kan de veiligheid en kwaliteit van de zorg steeds verder verbeteren. De IGZ reikt vandaag de prijs voor de zesde keer uit.

De jury van de IGZ ZorgVeiligPrijs 2013 bestaat uit:

?Prof. Cor Kalkman, (juryvoorziter, UCM Utrecht)

?Marian Kaljouw, (het Zorginstituut Nederland)

?Jan Benedictus, (Nederlandse Patiënten en Cliënten Federatie)

?Prof. Richard Grol, (Radboud UMC)

Andere genomineerden
Naast de uiteindelijke winnaar GGZ Oost Brabant, waren er nog twee andere initiatieven genomineerd: Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC), met een wekelijkse training en oefening van een acute situatie op de kraam- en verloskunde afdeling, en hetAntonius Ziekenhuis Sneek, Zaans Medisch Centrum, Gelre Ziekenhuis Apeldoorn, VU Medisch Centrum, Havenziekenhuis Rotterdam en New Compliancevoor de ontwikkeling van een operatiekamer cockpit met het cijfer voor patiëntveiligheid.

Patientveiligheidscongres over ‘lerend werkklimaat’
De IGZ ZorgVeiligPrijs is uitgereikt op het jaarlijkse patiëntveiligheidscongres van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ organiseert het patiëntveiligheidscongres jaarlijks om op die manier het belangrijke thema ‘patientveiligheid’ onder de aandacht te brengen. Dit jaar gaat het onder andere over ‘Just Culture’: een cultuur waarbinnen mensen zich veilig voelen om elkaar aan te spreken en zich uit te spreken in het team, naar collega’s en naar leidinggevenden. De inspectie wil instellingen stimuleren om een lerend werkklimaat te creëren, want dat draagt bij aan veilige zorg. In het toezicht hanteert de IGZ ook dit principe: streng optreden indien nodig, maar op het moment dat er geleerd wordt, kan de inspectie terugtreden in intensiteit.

Bron: IGZ

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen