Lawaaibestrijding nodig in de zorg

Array

Lawaaibestrijding binnen de zorg is beter voor patiënten en zorgverleners en leidt tot besparingen. Minder lawaai in het ziekenhuis verlaagt de bloeddruk van patiënten, verbetert hun slaap en vermindert kostbare heropnames. Ook draagt het bij tot verminderde pijnsensatie en -medicatie. Bovendien verlaagt het het risico op burnouts onder zorgmedewerkers. Ook is goede spraakverstaanbaarheid essentieel voor de veiligheid: in bijvoorbeeld een operatiekamer én omdat 40% van het werk in de zorg uit verbale communicatie bestaat. Vandaag wordt hierover door zorgbestuurders en bouwpartijen gesproken tijdens ‘Healing Environments’ georganiseerd door Ecophon en Atelier PRO in het Meander Medisch Centrum.

Ziekenhuizen steeds rumoeriger?
Medische apparatuur, telefoons, ventilatie en mensen veroorzaken lawaai in het ziekenhuis. Ook zijn er veel harde – want hygiënische – oppervlakken die het geluid weerkaatsen. Onderzoek laat zien dat geluidniveaus in ziekenhuizen over de hele wereld al tientallen jaren stijgen en nu zo hoog zijn dat ze een probleem vormen voor de veiligheid van de patiënt: overdag van 57 naar 72 decibel en ‘s nachts van 42 naar 60 decibel.

Akoestiek wordt vaak over het hoofd gezien omdat het niet zichtbaar is. Mensen accepteren hoge geluidniveaus in ziekenhuizen en zien deze als onvermijdelijk, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Intussen kan er met simpele akoestische maatregelen veel gedaan worden om een aangenamer, functioneler en economischer ziekenhuis te creëren.

Minder geluid: fluistereffect
Ecophon presenteert vandaag de resultaten van een proef in een ziekenhuisgang en beddenkamers. Die laat zien dat een kleine aanpassing en het vervangen van het metalen plafond ervoor zorgde dat de geluidniveaus met gemiddeld 10dB daalden: dat ervaren mensenoren als een halvering. Niet alleen het lagere geluidsniveau droeg hiertoe bij, maar met name ook het gedrag van de zorgmedewerkers ná de aanpassing. Het is namelijk een bekend fenomeen dat mensen geneigd zijn minder geluid te maken in een stillere omgeving, het zogeheten ‘bibliotheekeffect’.

Bron: Ecophon

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen