eHealth programma na gynaecologische ingreep leidt tot sneller herstel en werkhervatting

Array

Vrouwen die na een gynaecologische ingreep re-integreren met een eHealth programma herstellen sneller en gaan ook weer eerder aan de slag. Daarnaast ervaren zij een lagere pijnintensiteit en betere kwaliteit van leven. De tevredenheid over het gebruik van zo’n eHealth-interventie is zowel bij patiënten, zorgverleners als werkgevers groot. Dit concludeert arts-onderzoeker Ton Vonk Noordegraaf, die gezien de positieve effecten en de relatief lage kosten pleit voor de inzet van deze weinig belastende (e)-interventie bij meer soorten operaties. Vonk Noordegraaf promoveert 18 juni bij VUmc.

Herstel en terugkeer naar werk na gynaecologische (laparoscopische) operaties duurt vaak veel langer dan vanuit medisch perspectief nodig is. Dit heeft aanzienlijke gevolgen voor de patiënt en haar (werk) omgeving. muis-hand-online-elearningTon Vonk Noordegraaf onderzocht de risicofactoren op een langdurig verzuim na zo’n operatie. Uit aanvullende discussiegroepen met deze vrouwen bleek o.a. dat artsen vaak onduidelijke en tegenstrijdige adviezen geven. Zo is het voor vrouwen onduidelijk wanneer ze welke activiteiten mogen hervatten.

Vonk Noordegraaf formuleerde samen met een expert-panel van gynaecologen, bedrijfs- en huisartsen gedetailleerde adviezen voor het hervatten van (werk) activiteiten na een operatie. Zo ontwikkelde hij een interactieve eHealth-interventie (www.ikherstel.nl) met op-maat-gemaakte hersteladviezen. Daarnaast brengt dit eHealth programma herstelproblemen aan het licht en biedt het hulp voor de vergroting van de zelfredzaamheid. Ook geeft de site mogelijkheden tot online communicatie (lotgenotencontact) en is er een film te zien met veelvoorkomende valkuilen en adviezen voor de periode rondom de operatie en bij terugkeer naar werk.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen