Ooit een enkelblessure gehad? Voorkom herhaling tijdens WK!

Array

Het gebruik van een enkelbrace tijdens voetbal is het meest effectief om herhaalde enkelblessures te voorkomen. ‘Na een eerste enkelverstuiking is er een verhoogd risico op een volgende’, vertelt Evert Verhagen, onderzoeker EMGO+ van VUmc en projectleider van het onderzoek naar de beste methode om herhaling te voorkomen.

Een enkelblessure is één van de meest voorkomende sportblessures. Verschillende profvoetballers hebben dat al aan den lijve ondervonden tijdens dit WK. Zo kon de Duitse middenvelder Marco Reus niet mee naar Brazilië omdat hij een enkelblessure opliep en moest Italië-doelman Gianluigi Buffon het laten afweten tegen Engeland vanwege een verdraaide enkel.

enkel 1Gelukkig zijn er preventieve maatregelen beschikbaar die het verhoogde risico op herhaling kunnen beperken, zoals het dragen van een enkelbrace of het doen van balanstraining op een oefentol. Onder leiding van onderzoeker dr. Evert Verhagen van VUmc werd onderzocht welke van deze maatregelen het meest effectief is in het voorkomen van deze herhaalde letsels.

Een jaar lang volgde promovendus Kasper Janssen 384 sporters nadat ze een enkelverstuiking hadden opgelopen. De sporters werden verdeeld over drie groepen. Een groep droeg een brace tijdens het sporten, de tweede groep kreeg balanstraining, een derde groep kreeg een combinatie van beide. Na een jaar bekeken de onderzoekers hoeveel nieuwe verstuikingen in de groepen waren ontstaan en wat de gerelateerde kosten waren. De meest opvallende conclusie was dat bracen tijdens sport goedkoper was en meer enkelverstuikingen bleek te voorkomen dan thuis trainen op een oefentol.

Verhagen: ‘Als je de resultaten van het onderzoek vertaalt naar de voetballers van Oranje die eerder een enkelblessure hadden, zou je denken dat ik ze een brace zou adviseren. Maar mijn supportershart zegt iets anders. Vanuit die rol is mijn advies dat ze ondanks deze uitkomst beter de balans kunnen trainen. Zo’n brace is dan wel effectiever, maar beïnvloedt mogelijk ook de prestatie bij topvoetballers negatief, door een bewegingsbeperking bij snelle korte zijwaartse bewegingen en vermindering van balgevoel. En dát kunnen we juist nu niet hebben op het WK…’

Amateursporters
Het advies tot het gebruiken van preventieve maatregelen geldt ook voor amateursporters. Hierbij geldt het advies dat men de maatregel moet nemen waar men zich het prettigst bij voelt. In 2013 liepen sporters in Nederland 680.000 enkelblessures op. Dit is 15 procent van het totaal aan sportblessures in 2013. Het merendeel van de enkelblessures ontstaat plotseling. Bij de meeste enkelblessures gaat het om een verstuiking, verdraaiing of bandletsel. Bijna een derde van de sporters heeft last van een oude enkelblessure.

Lees meer op veiligheid.nl en ZonMw.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen