Doelmatige geboortezorg kan!!

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op 17 juni het Eindrapport van het toezichtonderzoek naar de invoering van het Advies van de Stuurgroep Zwangerschap en Geboorte gepubliceerd. Zorg rond zwangerschap en geboorte is veiliger maar moet beter. Bijvoorbeeld op het gebied van de preventie en maatzorg voor vrouwen in achterstandssituaties laten de zorgverleners nog kansen liggen. Juist hiermee is veel gezondheidswinst te behalen voor moeder en kind.

Op 19 juni 2014 verscheen het rapport ‘Perinatale audit: op koers’. Tijdens het gelijknamige symposium is onder meer getwitterd door gynaecoloog Herman Oosterbaan: “Charlotte Devin van Sands benadrukt het belang goed naar de ouders te luisteren. Dat bleek vaak een probleem in begeleiding”.

verloskundigeBeide rapporten sluiten naadloos aan bij de maatschappelijke businesscase voor de geboortezorg, waarin gesteld wordt dat de geboortezorg doelmatiger kan door optimaal gebruik te maken van de toegevoegde waarde van de verloskundige. Wanneer de verloskundige in haar kracht gezet wordt, heeft de gehele keten profijt. In de eerste plaats de clie?nt met zorg op maat. Daarnaast de andere zorgprofessionals met ruimte voor specialisatie en innovatie in de geboortezorg. En natuurlijk de zorgverzekeraar door het voorkomen van hoge kosten door preventie en kostenbesparing door taakverschuiving. De maatschappelijk opbrengsten kunnen jaarlijks zo’n 45 miljoen euro bedragen.

Vier samenwerkingsverbanden van eerstelijnsverloskundigen en twee diagnostische centra nodigen professionals in de geboortezorg uit hun maatschappelijke waarde in de keten uit te wisselen. Alle informatie over het project maatschappelijke businesscase
geboortezorg (motion graphic, management summary en volledige mBC) is te vinden op www.doelmatigegeboortezorgkan.nu.

Bron: Stuurgroep mBC geboortezorg

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen