Opgroeien met een psychisch zieke of verslaafde ouder

Array

Kindcheck: kinderen in risicovolle situaties eerder in beeld
Bijna 600.000 kinderen in Nederland groeien op met een psychisch zieke of verslaafde ouder. Kinderen van ouders met ernstige psychische of verslavingsproblemen lopen meer risico mishandeld te worden. Om deze kinderen in beeld te krijgen is er de Kindcheck, onderdeel van de Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De Kindcheck verplicht hulpverleners ook te denken aan de kinderen ‘achter’ volwassenen.

De Kindcheck-aanpak blijkt effectief. Medisch Centrum Haaglanden voerde in 2007 op de Spoedeisende Hulp een voorloper van de Kindcheck in, gericht op specifieke doelgroepen. Met schrikbarend resultaat: meldingen bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) namen toe van 1 op 100.000 naar 64 op 100.000. Negentig procent van de meldingen bleek terecht, 75 procent van de betrokken kinderen was nog niet bij het AMK bekend en de meeste ouders waren opgelucht dat ze eindelijk hulp kregen bij de opvoeding.

vader kindErnstige schade voorkomen
Inmiddels is de ‘Kindcheck’ landelijk ingevoerd en geldt voor alle professionals. De Kindcheck vraagt van professionals om in contacten met volwassen cliënten ook te denken aan de eventuele kinderen ‘achter’ de volwassen cliënt. Om zo mogelijke ernstige schade te voorkomen die bij kinderen kan ontstaan door de situatie waarin de ouder of opvoeder zich bevindt.

Leermaterialen voor uitvoeren volwaardige Kindcheck
Augeo heeft in opdracht van het ministerie van VWS diverse (leer)materialen ontwikkeld om professionals te ondersteunen bij het uitvoeren van een volwaardige Kindcheck. Naast twee cursussen, twee handleidingen en een naslagwerk is er ook een speciale editie van het online Tijdschrift over kindermishandeling en huiselijk geweld verschenen. De materialen heeft Augeo ontwikkeld in samenwerking met het Medisch Centrum Haaglanden, AMK-Haaglanden en het Nederlands Jeugdinstituut. Alle Kindcheck-materialen zijn beschikbaar via www.kindcheck.nl.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen