Laagopgeleide vrouwen duurst voor zorgverzekeraars

Array

sekseUit cijfers van het RIVM blijkt dat laagopgeleiden korter leven dan hoogopgeleiden, maar ook dat zij meer jaren in slechte gezondheid doorbrengen. Laagopgeleiden zijn daardoor duurder voor zorgverzekeraars, zo blijkt uit analyse van de cijfers door Zorgverzekering.net. Vrouwen leven langer dan mannen, maar leven ook meer jaren in slechte gezondheid dan mannen. Vrouwen die laagopgeleid zijn, vormen de duurste groep voor zorgverzekeraars.

Opleidingsniveau
Hoogopgeleiden (HBO of WO) hadden bij de geboorte een levensverwachting van 84 jaar, waarvan zij naar verwachting 12,2 jaar van hun leven in slechtere gezondheid doorbrengen en dus meer zorg nodig zullen hebben. Bij de geboorte werd verwacht dat laagopgeleiden (basisonderwijs) gemiddeld zo’n 77,7 jaar oud zouden worden, waarvan zij ruim twee keer zo veel jaren in slechte gezondheid leven en dus meer zorg nodig hebben dan hoogopgeleiden: 24,6 jaar. Om die reden is de groep laagopgeleiden voor zorgverzekeraars duurder dan hoogopgeleiden.

Vrouwen leven langer, mannen langer gezond
Vrouwen worden doorgaans ouder dan mannen, maar hebben een groter deel van hun leven een slechte gezondheid, dus gebruiken in verhouding meer zorg. Bij de geboorte was de levensverwachting voor mannen 78,8 jaar waarvan zij gedurende 15,8 jaar meer zorg zouden gebruiken. Van vrouwen werd bij de geboorte geschat dat zij 83,6 jaar zouden worden en daarvan zo’n 20,2 jaar een mindere gezondheid hebben en dus meer zorg zullen gebruiken. Gemiddeld gezien zullen vrouwen dus zo’n 4,4 jaar langer zorg gebruiken dan mannen. Overigens is de levensverwachting en het aantal jaren leven in goede gezondheid bij mensen op 65-jarige leeftijd ten opzichte van de geboorte naar boven bijgesteld.

Laagopgeleide vrouwen
Laagopgeleide vrouwen zijn de duurste groep voor zorgverzekeraars: bij de geboorte werd geschat dat zij zo’n 80 jaar oud zouden worden, waarvan zij maar liefst 26,9 jaar in slechte gezondheid zouden leven. Op 65-jarige leeftijd is de levensverwachting bijgesteld naar 84,5 jaar waarvan 10,7 jaar in slechte gezondheid.

Bron: http://www.zorgverzekering.net/laagopgeleide-vrouwen-duurst-voor-zorgverzekeraars/

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen