Ziekenhuizen ontberen inzicht in eigen personeel

Array

Effectieve samenwerking tussen medische teams in gevaar
Ziekenhuizen hebben onvoldoende inzicht in het eigen personeel. Ofschoon er in het bedrijfsleven veel aandacht is voor persoonlijkheidsontwikkeling en stress op de werkvloer, is dit in de zorg nog een ondergeschoven kindje. De effectiviteit van medische teams staat hierdoor onder druk en conflicten liggen op de loer. Dit stellen Fons Feekes, partner bij Insights Benelux en Luc Goemaere, HR-Business partner bij Universitair Ziekenhuis Gent. Nu ziekenhuizen meer moeten doen met minder en de werkdruk voor het personeel toeneemt, zorgen persoonlijkheidsverschillen steeds vaker voor problemen. Door de hogere werklast neemt de stress toe en worden de negatieve gedragskenmerken van personeel meer zichtbaar. Persoonlijkheidsverschillen worden niet langer gewaardeerd maar monden uit in irritaties en conflicten.Dokters en Zusters Loop_2013 ‘Chirurgen die bijvoorbeeld vaak een dominant rode gedragsvoorkeur hebben, worden door hun doelgerichtheid bij stress kortaf. Verplegers, doorgaans dominant groen en erg relatiegericht en harmonieus, vatten dit op als autoritair en worden hierdoor koppig en gaan in verzet’, aldus Goemaere. De samenwerking raakt hierdoor verstoord. Om conflicten te voorkomen, moeten ziekenhuizen meer aandacht hebben voor het verminderen van deze zogenoemde inter-relationele werkdruk. Inzicht in het gedrag van anderen en het herkennen van en omgaan met stress zijn hierbij belangrijk. Feekes: ‘Zorg ervoor dat men het gedrag van anderen weer kan relativeren door de inter-relationele werkdruk en negatieve dynamiek bespreekbaar te maken. Als het waarom van het gedrag duidelijk is, zijn negatieve gedragskenmerken niet langer een irritatie, krijgt het personeel begrip voor elkaars situatie en verbetert de samenwerking.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen