Geplande start Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie 1 oktober

Array

kinderoncologieHet Prinses Máxima Centrum (PMC), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben een groep van inhoudelijke experts gevraagd een advies te geven over de verdeling van de kinderoncologie. Volgens het advies van de groep, onder leiding van prof. dr. Bob Löwenberg, zal de complexe zorg in het PMC plaatsvinden en de shared care (de minder complexe oncologische zorg) in een aantal umc’s en niet-academische ziekenhuizen. Gekoerst wordt op 1 oktober als startdatum van de eerste afdeling van het PMC.

Het uitgangspunt is dat tijdens de transitieperiode en bij de uiteindelijke concentratie van kinderoncologische zorg in het Prinses Máxima Centrum, de garantie van maximale kwaliteit, veiligheid en continuïteit van zorg voorop staat in het belang van de kinderen met kanker en hun ouders. Binnen de muren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis is voor het PMC een afdeling verbouwd en deze is inmiddels opgeleverd.

Een uitgebreid overzicht van de inhoudelijke uitgangspunten vindt u in de brief die het PMC, de NFU en ZN gezamenlijk hebben opgesteld. Naast afspraken over de inhoud zijn er ook goede afspraken gemaakt over de bestuurlijke vormgeving. Kern daarvan is dat umc’s zullen gaan participeren in het PMC. Op deze wijze kan er volgens de drie partijen optimaal invulling worden gegeven aan de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de zorg. Alle partijen hebben verklaard zich tot het uiterste in te spannen om de start op tijd mogelijk te maken om zodoende de concentratie van de kinderoncologie in Nederland te verwezenlijken. De zorgverzekeraars hebben daarom aangegeven de contractering van de zorg in het PMC per 1 oktober voort te zetten.

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen