Nederlands onderzoek longherstel van start

Array

Nederlandse topwetenschappers gaan baanbrekend onderzoek doen naar het herstel van beschadigd longweefsel. Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) zal 1,2 miljoen euro uittrekken voor twee studies naar het repareren van beschadigde longen. Een doel dat vijf jaar geleden wetenschappelijk nog onhaalbaar leek, komt daarmee dichterbij.

Afgelopen week ontvingen vier consortia van kennisinstellingen de toezegging dat het Longfonds wil investeren in hun studies. Om dat geld bijeen te krijgen, is uw hulp onmisbaar. Help mee! Twee onderzoeken richten zich op het herstel van longweefsel. “En dat is hard nodig”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. “Bij een longziekte als COPD of longfibrose is het longweefsel onherstelbaar beschadigd. Honderdduizenden Nederlanders leven elke dag met de gevolgen van deze ongeneeslijke longziekten.”  
ASTRAZENECA.

2.2 miljoen euro voor Gronings onderzoek naar astma en longherstel
Drie onderzoeksprojecten van het Groningen Research Institute of Asthma and COPD (GRIAC) zijn gehonoreerd met 2.2 miljoen euro subsidie van het Longfonds. Het gaat om onderzoek naar het ontstaan en de preventie van astma, en naar longweefselherstel. De onderzoeken worden uitgevoerd door drie consortia van kennisinstellingen onder leiding van respectievelijk prof. dr. Gerard Koppelman en dr. Martijn Nawijn van het UMCG en dr. Reinoud Gosens van de Rijksuniversiteit Groningen. In het GRIAC doen klinische en fundamentele onderzoekers van het UMCG en de Rijksuniversiteit Groningen, afkomstig uit verschillende disciplines, samen onderzoek naar diverse aspecten van astma en COPD.

Koppelman richt zich met zijn onderzoek op de omgevingsfactoren die invloed hebben op het ontstaan van astma. Dit gebeurt per levensfase, van baby en peuters tot schoolgaande kinderen en pubers, met als doel straks ook per levensfase specifieke preventie-adviezen te kunnen geven. Hij onderzoekt hoe deze omgevingsfactoren het erfelijk materiaal beïnvloeden en zo astma veroorzaken. Koppelman werkt hierbij samen met de Universiteit Utrecht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Nawijn richt zich in zijn onderzoek op het ontstaan van astma bij jonge kinderen. Hij onderzoekt in experimentele modellen hoe het komt dat door virale luchtweginfecties en allergische prikkels in gevoelige kinderen astma ontstaat, terwijl dit in andere kinderen niet gebeurt. Want als bekend is hoe astma precies ontstaat, kan pas een behandeling ontwikkeld worden die astma kan genezen. Nawijn werkt samen met de Universiteit Utrecht, het Vlaams Instituut van Biotechnologie en de Universiteit Gent.

Gosens en zijn team richten zich op de ‘WNT signaalroute’. Dat is een proces dat onder andere zorgt voor longontwikkeling in de baarmoeder en voor herstel na een longontsteking. Dit blijkt bij COPD-patiënten niet goed meer te werken, waardoor de schade in hun longen niet herstelt. De onderzoekers willen dit proces reactiveren, zodat schade in longen toch herstelt. Gosens werkt samen met het Leids Universitair Medisch Centrum en Helmholtz Zentrum München.

Longfonds

De drie GRIAC-onderzoeksprojecten maken deel uit van in totaal vier door het Longfonds gehonoreerde onderzoeksprojecten. In totaal wil het Longfonds bijna drie miljoen euro investeren in onderzoek.

Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) strijdt voor mensen met een longziekte en wil gezonde longen gezond houden. Want gezonde longen zijn van levensbelang. In Nederland zijn ruim een miljoen mensen met een longziekte, zoals astma, COPD of een zeldzame longziekte.

Ontstaan van astma
Naast de twee onderzoeken naar herstel van longweefsel, selecteerde het Longfonds ook studies op het thema preventie en het thema behandeling. Het Longfonds wil elk van deze studies steunen met €800.000.
Prof. Dr. Gerard Koppelman van het Universitair Medisch Centrum Groningen richt zich met zijn onderzoek op de omgevingsfactoren die invloed hebben op het ontstaan van astma. Dit gebeurt per levensfase, van baby, peuters tot schoolgaande kinderen en pubers, met als doel straks ook per levensfase specifieke preventie adviezen te kunnen geven. Koppelman werkt hierbij samen met de Universiteit Utrecht en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Dr. Martijn Nawijn van het Universitair Medisch Centrum Groningen richt zich in zijn onderzoek op het ontstaan van astma bij jonge kinderen. Zij onderzoeken hoe het komt dat door virale luchtweginfecties en allergische prikkels in gevoelige kinderen astma ontstaat, terwijl dit in andere kinderen niet gebeurt. Want als bekend is hoe astma precies ontstaat, kan pas een behandeling ontwikkeld worden die astma kan genezen. Nawijn werkt samen met de Universiteit Utrecht, het Vlaams Instituut van Biotechnologie en de Universiteit Gent.

Stimulans
In totaal wil het Longfonds in de vier onderzoeken bijna drie miljoen euro investeren. Voorwaarde is dat de kennisinstellingen nauw samenwerken. “Met slagkracht en focus komt wetenschappelijk onderzoek sneller tot resultaten waar mensen met een longziekte bij gebaat zijn”, zegt Rutgers. De vier onderzoeken zijn geselecteerd door de Wetenschappelijke Advies Commissie, waarin wetenschappers, zorgverleners én mensen met een longziekte zijn vertegenwoordigd.

Helpt u mee deze onderzoeken mogelijk te maken? Doneer hier

Bron: Longfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen