Acupunctuur kan blessures WK-voetballers genezen

Array

acupunctuurDit is een origineel bericht van Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging
NAAV streeft naar zelfde erkenning als behandeling door reguliere geneeskunde
PORTO ALEGRE/BUNNIK – Voetballers en andere sporters die een blessure aan hun knie, enkel of spieren oplopen kunnen zich met succes laten behandelen door acupunctuurartsen. In WK-voetballand Brazilië is acupunctuur een medisch specialisme en behandelen gediplomeerde acupunctuurartsen al jarenlang diverse sportblessures. In Nederland streeft de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) naar dezelfde volledige erkenning.

In Brazilië wordt acupunctuur sinds 1997 erkend als medisch specialisme, zegt de Braziliaanse arts dr. Claudio Couto uit Porto Alegre. Hij staat in het artsenregister als acupunctuurspecialist, behandelt onder meer voetbalknieën en tennisellebogen met acupunctuur en boekt daarmee goede resultaten. Het gebruik van acupunctuur is volgens hem de afgelopen jaren flink gegroeid in Brazilië en medische professionals hebben bevestigd dat acupunctuur een belangrijke rol speelt in de behandeling van knie- en enkelblessures, spierscheuringen en kneuzingen.

Zelf behandelt Couto voetballers, tennissers en zwemmers. Jaarlijks volgen circa 50 artsen bij hem de opleiding acupunctuur. Couto is voorzitter van de stichting opleiding en research acupunctuur (GEANF) in Porto Alegre en is directeur van een privé kliniek voor revalidatie. Brazilië telt vele eerste hulpposten die acupunctuur verstrekken, zoals de universiteitskliniek in Sao Paolo. Artsen kunnen zich na hun artsdiploma specialiseren in acupunctuur en zich daarna in het medische specialistenregister laten registreren.

Hoewel ook in diverse Europese landen als Portugal, Engeland en Duitsland acupunctuur als een medische deskundigheid wordt erkend, is dat in Nederland niet het geval. De Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV), heeft dan ook als doelstelling de medische acupunctuur erkend te krijgen, zodat die behandeling toegankelijker wordt voor patiënten.

Net als de Braziliaanse en overige 90 acupunctuurverenigingen in de wereld heeft de NAAV zich daarom aangesloten bij de ICMART ( International Council Medical Acupuncture Related Techniques).
,,Ook in Nederland behandelen acupunctuurartsen sportblessures, maar dan wordt het nauwelijks vergoed en moet de patiënt het veelal betalen,” zegt bestuurslid Chun Lee Oei-Tan van de ICMART. ,,Het gaat vaak om aanvullende behandelingen in combinatie met de reguliere geneeskunde, die zorgen voor een aantoonbaar sneller herstel.”

Op het vlak van de pijnbestrijding met behulp van acupunctuur heeft de NAAV onderwijsstichting wel een eerste succes geboekt. De NAAV Education Research Foundation (NERF) organiseert op 27 september in Bunnik een nascholingsdag over acupunctuur bij pijnbestrijding, die voor het eerst als officiële nascholing wordt erkend door de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. Docent die dag is hoogleraar Dr. Dominik Irnich, de acupunctuurspecialist en hoofd van de afdeling pijnbestrijding op de Universiteit München.

In Nederland wordt acupunctuur bij pijnbestrijding onder meer toegepast door anesthesioloog en pijnspecialist Andy Liem van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem. Hij heeft hiervoor toestemming van de raad van bestuur van het ziekenhuis.
Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen