1 op de 5 Nederlanders ziek op vakantie

Array

Tijdens hun in het buitenland kreeg vorig jaar 1 op de 5 Nederlanders gezondheidsklachten. Bijna een zelfde aantal reizigers had te maken met gezondheidsklachten van een reisgenoot. Op het vakantieadres zocht 30% van de zieke reizigers naar informatie op internet over hun klacht. In de helft van de gevallen is een plaatselijke arts of ziekenhuis geraadpleegd. Bij 72 % van deze artscontacten werd medicatie voorgeschreven, hierbij betrof het in 43% van de gevallen antibiotica.

thuisartsappDit blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) onder ruim 600 Nederlanders die het afgelopen jaar in het buitenland op vakantie zijn geweest. Het NHG adviseert reizigers om zich goed voor te bereiden op de vakantie en de gratis -app te downloaden op de telefoon of tablet.

Dokter op internet
Gezondheidsinformatie op internet wordt een steeds belangrijkere bron om vakanties voor te bereiden en klachten tijdens de vakantie op te lossen. Het onderzoek geeft aan dat 33% van de reizigers zich voor vertrek via (toeristische) websites en social media (18%) informeerde. Een op de tien reizigers met gezondheidsklachten neemt vanaf het vakantieadres contact op met de eigen huisarts of specialist in Nederland. Driekwart (73%) van de vakantiegangers zou graag relevante medische gegevens bij zich hebben, bijvoorbeeld in een app. 38% van de reizigers vindt de taalbarrière het grootste probleem bij het zoeken naar medische hulp in het buitenland.

Rob Dijkstra, voorzitter van het Nederlands Huisartsen Genootschap, vindt dit opvallende uitkomsten. “Als mensen erg ziek zijn moeten ze natuurlijk een arts opzoeken, maar in veel gevallen zouden mensen eerst Thuisarts.nl of de Thuisarts.nl-app kunnen raadplegen. In feite hebben ze hiermee altijd een medische encyclopedie op zak. Ook voordat ze bij een buitenlandse zorgverlener te rade gaan, zou ik adviseren om op Thuisarts.nl te kijken. Het geeft antwoorden op gezondheidsvragen, in eenvoudig Nederlands en is gemaakt door de Nederlandse huisartsen. De Thuisarts.nl-app biedt ook de mogelijkheid je persoonlijke medische gegevens vast te leggen, zoals medicatie en allergieën en is ook in Nederland handig ter voorbereiding van het bezoek aan de huisarts.“

Antibiotica in het buitenland
Dijkstra vindt ook dat opvallend veel mensen antibiotica kregen in het buitenland: “We weten natuurlijk niet precies hoe ziek de mensen uit ons onderzoek waren, maar het is bekend dat in Griekenland ongeveer drie keer zoveel antibiotica worden gebruikt als in Nederland. In Italië en Frankrijk twee keer zoveel. In Spanje zijn antibiotica zelfs zonder doktersrecept verkrijgbaar. Er is een duidelijk verband tussen antibioticagebruik en het voorkomen van resistentie van bacteriën. In Nederland is de resistentie relatief laag, maar stijgt deze wel de laatste jaren.”

Angst voor infectieziekte
De angst is het grootst voor het oplopen van een infectieziekte, gevolgd door maag-darmklachten en diarree. Een kwart van de reizigers heeft weinig vertrouwen in de medische hulp in het buitenland.

Bron: Thuisarts.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen