Patiëntenfederatie NPCF en Per Saldo: ‘De wet is rond, maar de plannen nog lang niet’

Array

wet-WMOPatiëntenfederatie NPCF en Per Saldo, de belangenvereniging voor mensen met persoonsgebonden budget, zijn bezorgd over de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De belangenorganisaties vrezen dat de mensen waar het om gaat, die afhankelijk zijn van goede begeleiding en zorg, onvoldoende in beeld zijn. “De oorspronkelijke bedoeling van de hele hervorming was meer maatwerk, zorg in de buurt,” zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF. “Maar wij merken vooral grote onrust bij mensen die vrezen hun zorg of hun baan kwijt te raken.”

Nieuwe wet
Een kleine meerderheid van senatoren stemde vanavond in met de nieuwe WMO van staatssecretaris Van Rijn (VWS). Deze nieuwe wet vervangt de bestaande WMO, waarmee gemeenten sinds 2007 verantwoordelijk zijn voor onder andere het regelen van huishoudelijke hulp voor hun inwoners. Volgens de nieuwe wet moeten gemeenten daarnaast ook onder meer dagbesteding regelen voor alle inwoners die een beperking hebben. Er is veel vertraging in de nieuwe besluitvorming ontstaan. Aline Saers, directeur van Per Saldo: “Er is nu nog maar heel weinig tijd voor gemeenten om de zorg geregeld te krijgen. Met name voor de gemeenten die de laatste maanden vooral hebben afgewacht, vraag ik me af of ze dat nog op een zorgvuldige manier voor elkaar krijgen.”

Op het laatste moment
De patientenorganisaties zien dat gemeenten vaak nog niet goed in beeld hebben hoe hun populatie eruit ziet of welke zorg en ondersteuning mensen nodig hebben. Terwijl dat een voorwaarden is om de ondersteuning in te kopen die mensen nodig hebben, en waar ze hun leven omheen kunnen organiseren. Wilna Wind: “Maar er dreigt een situatie te ontstaan waarbij gemeenten op het laatste moment en tegen een zo laag mogelijke prijs gaan inkopen. Dat past helemaal niet bij de bedoelingen die er waren.” Patiëntenfederatie NPCF en Per Saldo vrezen daarbij voor de uitvoerbaarheid van het overgangsrecht. Wilna Wind: “In het overgangsrecht is afgesproken dat mensen tot 2016 hun vertrouwde zorgaanbieder mogen houden. Daar hechten we ook enorm aan. Maar de vraag is hoe dat geregeld gaat worden.”

Toelage
Gisteren werd bekend dat het kabinet 75 miljoen euro uittrekt voor een toelage van 7,50 tot 10 euro per uur, zodat mensen toch hun huishoudelijke hulp kunnen houden. “Alles wat helpt om mensen gerust te stellen dat ze hun hulp niet kwijtraken is positief,” aldus Wilna Wind. “Maar de gemeenten bepalen uiteindelijk wie er voor de tegemoetkoming in aanmerking komt. Dat moet nog volledig uitgewerkt worden. De vraag is of ze daar allemaal even verstandig mee omgaan, en of ze daarvoor voldoende in beeld hebben waar dat geld aan besteed moet worden. Een schoon huis is een basisbehoefte die voor iedereen betaalbaar moet blijven.”

> Kijk hier voor meer info over de uitvoering van de WMO per 1 januari 2015

> Zie ook het dossier over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen