Britse wetenschappers hebben ‘een grote stap voorwaarts’ gemaakt in ontwikkeling bloedtest ziekte van Alzheimer

99,6 procent van de Alzheimerstudies mislukt
Britse wetenschappers hebben naar eigen zeggen ‘een grote stap voorwaarts’ gemaakt in de ontwikkeling van een bloedtest die de ziekte van Alzheimer kan voorspellen. Britse wetenschappers hebben naar eigen zeggen ‘een grote stap voorwaarts’ gemaakt in de ontwikkeling van een bloedtest die de ziekte van Alzheimer kan voorspellen.

Bij onderzoek onder ruim 1000 mensen zijn tien eiwitten in het bloed ontdekt die met 90 procent nauwkeurigheid aangeven of iemand gevoelig is voor de ziekte, melden verschillende media.

onderzoek researchrDe bevindingen kunnen erg belangrijk zijn bij het ontwikkelen van medicijnen tegen Alzheimer. En daar komt eigenlijk de crux van het verhaal. Er is de afgelopen decennia enorm veel onderzoek gedaan naar Alzheimer. Maar al die studies leverden maar weinig op. Maar liefst 99,6 procent van de studies tussen 2002 en 2012 die zich richtten op het voorkomen of genezen van de ziekte flopte.

Dit laat eens goed zien hoe belangrijk medicijnonderzoek is, maar hoe ingewikkeld het tegelijkertijd ook is. En dat het ontwikkelen van een geneesmiddel lang duurt en een kostbare zaak is. Artsen geloven dat het probleem met de onderzoeken ligt in het feit dat symptomen zich soms pas tien jaar na het begin van de ziekte openbaren. Vaak heeft medicatie dan geen zin meer, omdat de hersenen dan al te veel zijn beschadigd.

Daarom zou sneller moeten worden opgespoord wie de ziekte krijgt, zodat eerder kan worden begonnen met de behandeling. Vandaar dat het nieuws over de bloedtest wel weer een lichtpuntje is.

Meestal worden studies afgebroken in fase 3 of 4.  Doordat zoveel onderzoeken op niets uitlopen, loopt het aantal nieuwe onderzoeken terug, meent Jeffrey  Cummings, directeur van de Cleveland Clinic Lou Ruvo Center for Brain Health.

Volgens hem moet er veel meer geld in alzheimeronderzoek worden gestoken. Er gaat nu al tien keer zoveel geld naar kankeronderzoek. Terwijl het aantal patiënten enorm stijgt.

In Nederland is Alzheimer de snelst groeiende ziekte: als de stijging op deze manier doorgaat neemt dit een epidemische vorm aan en zal het aantal van 250.000 dementerenden nu een piek bereiken van 565.000 patiënten in het jaar 2050.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen