NIVEL-onderzoeker op wereldwijde lijst invloedrijke toponderzoekers

communicatieProf. dr. Jozien Bensing, honorary research fellow Communicatie en gezondheidspsychologie bij het NIVEL en hoogleraar gezondheidspsychologie aan de Universiteit van Utrecht, staat op een wereldwijde lijst van meest publicerende en geciteerde onderzoekers.

Ze staat met negen andere Nederlandse onderzoekers op de sublijst social sciences. De lijst is onlangs door Thomson Reuters gepubliceerd op basis van artikelen uit de periode 2002- 2013.
De publicatie ‘The World’s Most Influentual Scientific Minds: 2014’  telt 3200 namen op 21 onderzoeksgebieden.

Spinozaprijs
Jozien Bensing doet onderzoek naar communicatie tussen patiënten en hun hulpverleners, waarin met name het perspectief van de patiënt centraal staat. In het kader van de door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) aan haar uitgereikte Spinozaprijs onderzoekt zij de rol van arts- patiënt communicatie in placebo-effecten. De Spinozaprijs wordt uitgereikt aan toponderzoekers voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek.
Bensing publiceerde ruim 300 internationale en Nederlandstalige artikelen en 40 boeken en rapporten.

Communicatie Lab
Voor het onderzoek naar communicatie tussen patienten en hulpverleners maakt Jozien Bensing gebruik van video opnamen die zijn gemaakt tijdens medische en verpleegkundige consulten in de dagelijkse praktijk. In een Communicatie Lab wordt ook experimenteel onderzoek mogelijk maakt  naar de effecten van communicatie.

Bron: NIVEL

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen