RIVM-app Tekenbeet nu ook voor iPhone

iphone-applicatieDe RIVM-app Tekenbeet is nu ook beschikbaar voor de iPhone en gratis te downloaden in de App Store. Sinds de app in april beschikbaar kwam voor Android hebben al 10.000 gebruikers Tekenbeet gedownload. Met de release voor de iPhone kunnen vrijwel alle smartphonegebruikers in Nederland (ook buiten zonder internetverbinding) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen. En dat is belangrijk, want teken komen op veel plaatsen in Nederland voor en kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.

Check op teken, ook tijdens de vakantie
Teken kunnen het hele jaar actief zijn, maar de activiteit is in het voorjaar en zomer het hoogst. Ze leven in hoog gras en struikgewas of op de grond tussen bladeren. Ze lijken op kleine platte spinnetjes. Sommige teken zijn besmet met de lymebacterie en kunnen via een beet de ziekte van Lyme veroorzaken. Controleer daarom regelmatig op tekenbeten en verwijder een teek direct.

In de vakantieperiode gaan veel mensen er vaker op uit in de natuur. Maar ook op de camping, het vakantiepark of in de eigen tuin kunnen teken voorkomen. Met name kinderen vormen dan een risicogroep voor tekenbeten. (link naar website kids&jongeren) Daarom is het van belang om (ook op vakantie) regelmatig op teken te controleren.

Over de app Tekenbeet
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de app Tekenbeet ontwikkeld omdat onderzoek uitwees dat er behoefte bestaat om informatie over teken en de ziekte van Lyme direct bij de hand te hebben. De app laat zien hoe je op teken kunt controleren en hoe je een teek verwijdert. Gebruikers kunnen via de website www.tekenradar.nl zien hoe actief teken zijn. Ook kunnen ze een tekendagboek aanleggen en hierin een tekenbeet registreren. Dit is vooral handig voor mensen buiten: wandelaars en bezoekers van bijvoorbeeld het bos, de heide, de duinen of een park. Daarnaast is een alarm in te stellen zodat je altijd op de hoogte bent van de actuele tekenactiviteit. Via de app worden mensen ook uitgenodigd een tekenbeet te melden op Tekenradar.nl om zo mee te kunnen doen aan onderzoek naar preventieve antibiotica na een tekenbeet. De teek wordt dan opgestuurd naar het RIVM voor onderzoek.

Evaluatie
De app tekenbeet is onderdeel van het onderzoeksproject  ‘Nieuwe media inzetten in de voorlichting over infectieziekten’ en zal worden geëvalueerd. Binnenkort is de vragenlijst beschikbaar op rivm.nl/tekenbeet.

Ook is hier meer informatie over teken en de ziekte van Lyme te vinden.  Vragen stellen over de app Tekenbeet, kan via [email protected].

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen