Alexander Pechtold opent Mezzo Meldpunt Mantelzorg

Array

alexander-pechtoldDit is een origineel bericht van Mezzo
Gisteren heeft D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold het Mezzo Meldpunt Mantelzorg geopend. Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de nieuwe Wmo zal dat gevolgen hebben voor mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Mezzo gaat met het Meldpunt Mantelzorg hun ervaringen verzamelen en de gevolgen in kaart brengen.

Per 1 juli 2015 zal de nieuwe Wmo in werking treden, moeten gemeenten bezuinigen en klaar zijn voor de uitvoering van deze wet. Voor mantelzorgers en vrijwilligers is nog veel onduidelijk. Bijvoorbeeld over de inbreng en positie [rol] die zij hebben bij het vaststellen van de zorg tijdens het keukentafelgesprek. Ook vragen zij zich af hoe gemeenten de ondersteuning en waardering van mantelzorgers gaan regelen. Of hoe gemeenten om zullen gaan met respijtzorg en woonvoorzieningen.

Veel vragen en nog weinig antwoorden. Daarom wil Mezzo mantelzorgers en zorgvrijwilligers een stem geven. www.meldpuntmantelzorg.nl is een platform waar zij hun ervaringen, positieve en negatieve, kunnen delen.

Eerste melding door Pechtold
Alexander Pechtold opende het Meldpunt Mantelzorg met de invoering van de eerste melding over het mantelzorgcafé in zijn woonplaats Wageningen. Pechtold: “Mensen willen steeds vaker zo lang mogelijk thuis, in hun vertrouwde omgeving, blijven wonen. Met enige hulp en ondersteuning kan dat vaak ook. Maar het kan best lastig zijn voor mensen om op een andere manier je zorg te organiseren. Daarom is het goed dat mensen hun ervaringen via dit meldpunt kunnen delen. Zo kunnen eventuele problemen snel worden opgelost.”

Na de opening plaatsten ook de aanwezige mantelzorgers een melding op www.meldpuntmantelzorg.nl. Zoals bijvoorbeeld Dina Doeksen die zorgt voor haar zoon. Omdat zijn indicatie naar beneden is bijgesteld is het nog maar de vraag of hij ooit zelfstandig zal kunnen wonen. Terwijl zijn woning al sinds april op hem staat te wachten.

Stevige informele zorg
De meldingen brengen de goede voorbeelden en de knelpunten in beeld. Met die meldingen zal Mezzo in gesprek gaan met gemeenten en organisaties die werken met mantelzorgers en zorgvrijwilligers. Om vervolgens met oplossingen mee te werken aan een stevige positie van de informele zorg.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen