Positioneringsnota umc’s aan Tweede Kamer aangeboden

We worden met z’n allen steeds ouder. Ziekten waaraan mensen vroeger overleden, zijn nu te behandelen. De techniek biedt vrijwel onbegrensde mogelijkheden. Dat is mooi, maar de economische crisis heeft ons ook geleerd dat bomen niet tot in de hemel groeien. Ook niet in de zorg, dus wat nu? Moet alles wat kan?

De acht universitair medische centra in Nederland helpen mee deze vragen te beantwoorden. Dat is onze publieke taak, vastgelegd in de nieuwe Positioneringsnota universitair medische centra (umc’s) die voor het zomerreces 2014 door minister Schippers van VWS en minister Bussemaker van OCW aan de Tweede Kamer is aangeboden.

tweedekamerOf het nu gaat om basaal wetenschappelijk onderzoek naar genetisch materiaal, de eerste experimenten in een laboratorium, de vertaling van de bevindingen naar mensen en de daadwerkelijke toepassing in de zorg, het ontwikkelen van e-health-toepassingen of het opleiden volgens de laatste inzichten, de umc’s doen het allemaal. De umc’s zijn hiervoor uitgerust in de meest brede zin van het woord. Doordat alle aspecten die nodig zijn voor vernieuwing en innovatie samengebracht zijn binnen het umc kan deze optimaal tot stand gebracht worden. De umc’s vormendaarmee een belangrijke bron van innovatie voor knelpunten in de zorg, die de regering blijft waarderen met bijzondere financiering.

De umc’s vinden het vanzelfsprekend verantwoording af te leggen over de besteding van deze bijzondere gelden. Zij startten een project met als doel de publieke taak nog beter inzichtelijk te maken, en de kosten en opbrengsten helder in kaart te brengen. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk de unieke umc-patiënt, die nergens anders meer terecht kan, scherp in beeld te krijgen. Enerzijds qua bijzondere kenmerken, anderzijds qua kosten.

Lees hier de Positioneringsnota universitair medische centra (umc’s).

Bron: NFU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen