Ook urineverlies bij jonge vrouwen die nooit zwanger waren

Uit onderzoek blijkt dat niet alleen oudere last hebben van . Ook jonge vrouwen kunnen last kunnen van dit probleem. Zelfs als ze nog nooit zwanger zijn geweest. Australische onderzoekers van de Monash University bestudeerden ruim 1000 vrouwen tussen de 16 en 30 jaar. Ongeveer één op de acht vrouwen had last van urine-.

In tegenstelling tot andere onderzoeken vonden de wetenschappers geen verband tussen urineverlies en , BMI, lichamelijk activiteit of urineweginfecties in het verleden. Waarschijnlijk komt dat doordat de onderzochte vrouwen redelijk jong waren en actief leven leiden.

Seks
Wel bleek seks samen te hangen met incontinentie, net als een verminderd geestelijk wel bevinden.

“Urineverlies gaat bij jonge vrouwen nog veel vaker gepaard met stress en beperkingen dan bij oudere vrouwen”, schrijven de onderzoekers in Annals of Internal Medicine.Waarom sommige jonge vrouwen te maken krijgen met het urineverlies is echter onduidelijk.

Bacterien
Volgens onderzoeker Susan Davis is het mogelijk dat door seks en bacteriën de urinewegen veranderingen onderdaan. Voor erfelijkheid bestaan geen duidelijke aanwijzingen. Ook kan niet de enige oorzaak zijn. De vrouwen die Davis onderzocht waren namelijk (nog) niet zwanger geweest.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen