Zorgverzekeraars zijn aanbestedende dienst

De voorzieningenrechter Zeeland-West-Brabant heeft met het vonnis van 19 juni 2014 heeft aanbestedingen in de zorg op de kop gezet. Zorgverzekeraars zijn publiekrechtelijke instellingen en daarom aanbestedende diensten, zo stelt de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant in de zaak van de Amerikaanse leverancier van materialen voor stomapatiënten, Hollister tegen CZ. Het systeem van financiering onder de Zorgverzekeringswet is voor de voorzieningenrechter reden om private zorgverzekeraars te beschouwen als aanbestedende dienst. Inkoop van zorg door zorgverzekeraars is dientengevolge onderworpen aan de Aanbestedingswet 2012.

De rechterlijke uitspraak kan zeer grote gevolgen hebben voor de selectieve inkoop door alle zorgverzekeraars.  Selectief inkopen moet dan altijd beargumenteerd worden en transparant zijn, met vermelding van de reden waarom bepaalde zorg wel of niet is gecontracteerd.

geld, thuiszorgIn de zaak van Hollister en CZ  stelt de rechter dat de keuze voor één leverancier in strijd is met de Aanbestedingswet (Aw). De rechter motiveert het vonnis aldus:  ‘Omdat CZ voor meer dan de helft door de staat wordt gefinancierd is de conclusie dat CZ moet worden aangemerkt als een publiekrechtelijke instelling en daarmee als aanbestedende dienst in de zin van artikel 1.1 Aw. Dit heeft tot gevolg dat bepalingen van deze wet op CZ van toepassing zijn. De voorzieningenrechter heeft in zijn oordeelsvorming onder meer nationale wetgeving, uitspraken van de Europese rechter, en het systeem van zorgverlening in Nederland betrokken.

CZ gaat tegen de uitspraak in beroep. Maar totdat een hogere rechter met een eventueel ander oordeel komt, zijn zorgverzekeraars in Nederland  aanbestedende diensten en kunnen ziekenhuizen en andere zorgaanbieders gemakkelijker dan nu keuzes van verzekeraars aanvechten. Als de uitspraak overeind blijft zal dat vooral goed uitpakken voor zorgaanbieders; het speelveld tussen verzekeraars en aanbieders zal dan helemaal veranderen.

Trendbreuk met Hoge Raad

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen