Gezondheidsfondsen bundelen krachten

Array

samenwerkingHet Reumafonds financiert drie nieuwe onderzoeksprojecten in het Programma Translationeel Onderzoek van onderzoeksfinancier ZonMw. Ook zes andere gezondheidsfondsen werken mee in dit Programma. In totaal zijn er achttien nieuwe projecten gehonoreerd. Via het programma stimuleren de fondsen dat de uitkomsten van fundamenteel wetenschappelijk onderzoeker sneller ‘vertaald’ worden naar toepassingen waar de patienten direct baat bij hebben.

Translationeel onderzoek: van lab tot kliniek
In Nederlandse universitair medische centra wordt in laboratoria veel fundamenteel onderzoek gedaan. Dat leidt regelmatig tot veelbelovende ontdekkingen die nieuwe behandelingen kunnen opleveren. Om het effect van zo’n nieuwe behandeling te mogen onderzoeken in een grote klinische studie, moet eerst bij een kleine groep patienten de veiligheid en haalbaarheid getest worden. Dat noemen we translationeel onderzoek. Dit is belangrijk onderzoek, waar hoge eisen aan gesteld worden. Daarom is het tijdrovend, arbeidsintensief en duur. Via het Programma Translationeel Onderzoek worden subsidies verstrekt om zulk onderzoek mogelijk te maken.

Projecten
Van de 104 aanmeldingen zijn uiteindelijk 18 projecten gehonoreerd. De projecten starten naar verwachting uiterlijk in december 2014. Op de website van ZonMW leest u meer over alle projecten.

Het Reumafonds financiert drie projecten:
o Verbetering gewrichtsdistractie bij knieartrose prof. dr. Floris Lafeber en dr. Anne Karien Marijnissen (UMCU Utrecht)
o Voorkomen van reumatoide artritis door vroege behandeling? Dr. Annette van der Helm-van Mil (LUMC Leiden)
o Opsporing van personen met verhoogd risico op reumatoide artritis. Dr. Conny van der Laken (VUMC Amsterdam)

Deelnemende fondsen
De volgende fondsen nemen deel aan het ZonMw Programma Translationeel Onderzoek: Hersenstichting Nederland, KWF Kankerbestrijding, Longfonds, Epilepsiefonds, Nederlandse Brandwonden Stichting, Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting en het Reumafonds. De SGF (Stichting Samenwerkende Gezondheidsfondsen) heeft een cooerdinerende rol in het traject.

Bron: Nieuwsbank.nl

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen