Patiëntgegevens slachtoffers vlucht MH17: rechtstreeks aan politie

politie-groningen-200x195Artsen die een verzoek krijgen van nabestaanden van passagiers van vlucht MH17 om patiëntgegevens van de overledene, kunnen een kopie van deze gegevens afgeven aan de politie. Dit adviseert de KNMG na overleg met het Openbaar Ministerie en het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO). Ook als de politie rechtstreeks om gegevens vraagt, adviseert de KNMG die te verstrekken.

Artsen krijgen momenteel verzoeken van nabestaanden van passagiers van vlucht MH17 om patiëntgegevens van hun overleden familie. Aan de basis van hun vraag ligt meestal een verzoek van de politie (‘familierechercheur’) om informatie uit het dossier op te vragen voor de identificatie en repatriëring van hun dierbaren. Het verzoek kan ook komen van de familierechercheurs zelf.

De KNMG roept artsen op maximale en spoedige medewerking te verlenen aan de identificatie van slachtoffers. Voor een veilige en juridisch correcte afwikkeling heeft de KNMG met het Openbaar Ministerie afgesproken dat artsen een kopie van de gevraagde gegevens afgeven aan de politie (niet aan de nabestaanden zelf). Deze geeft de gegevens door aan het LTFO. Het komt overigens zelden voor dat het hele dossier nodig is; het gaat immers om voor de identificatie relevante gegevens.

De politie komt de informatie persoonlijk ophalen, zo is afgesproken. Toezenden per mail mag alleen indien dat beveiligd kan gebeuren.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen