Uniforme richtlijn calamiteitenrapportages voor zorgaanbieders

error foutVanaf 28 juli is er een uniforme richtlijn voor het opstellen van een rapportage aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over een calamiteit. Zorgaanbieders kunnen aan de hand van deze richtlijn hun onderzoek uitvoeren naar een calamiteit. Voorheen waren er verschillende richtlijnen, bijvoorbeeld voor huisartsenposten, ziekenhuizen of valcalamiteiten.

Brief verstuurd naar brancheorganisaties zorg
Op 24 juli heeft de inspectie een brief gestuurd naar brancheorganisaties binnen de zorgsector. Daarin heeft de inspectie aangekondigd dat per 28 juli de manier waarop zorgaanbieders calamiteiten moeten rapporteren aan de inspectie, verandert.  Het gaat dan om meldingen die verplicht zijn volgens artikel 4a Kwaliteitswet zorginstellingen.

Richtlijn automatisch verstuurd na melding
Zorgaanbieders kunnen net als voorheen verplichte meldingen over calamiteiten doen via het onderdeel ‘Verplichte meldingen’ op deze website. Na de melding van een calamiteit ontvangt de zorgaanbieder automatisch een ontvangstbevestiging. Daarin staat de nieuwe richtlijn voor het uitvoeren van onderzoek naar de calamiteit en het opstellen van de rapportage voor de inspectie.

Andere meldingen ongewijzigd
Alle andere meldingen die zorgaanbieders kunnen of moeten doen, zoals vervalsing van recepten of titelmisbruik, gaan via het formulier ‘Andere meldingen’ op deze website. Deze manier van melden is ongewijzigd. Zodra een melding is verstuurd, bekijkt de inspectie hoe deze onderzocht moet worden en neemt de inspectie daarover schriftelijk contact op met de zorgaanbieder.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen