Kamp in Beatrixoord voor kinderen met spastische hand

In de laatste twee weken van hun zomervakantie gaan tien jongeren met een spastische hand samen in Beatrixoord op kamp. De jongeren zijn enorm handig met hun goede hand; op het kamp leren zij hun spastische hand beter te gebruiken. Voordat het kamp van start gaat, worden de persoonlijke doelen vastgesteld. De doelen variëren van fietsen met twee handen, het maken van een staart in het haar tot het typen met meer vingers.

Hun goede hand dragen de jongeren tijdens het kamp in een ovenwant. Zo moeten zij hun spastische hand actief gebruiken. Ze doen allerlei dagelijkse handelingen zoals brood smeren en tanden poetsen en spannende  activiteiten zoals wandklimmen, vlotbouwen, djembee spelen, koken of zeilen.

spastische handOok doen ze iedere dag ‘shaping’ oefeningen waarbij ze met veel precisie en herhaling computertaken uitvoeren. Deze manieren van oefenen zijn onderdeel van de wereldwijd gebruikte CIMT-BiT therapie: ‘Constrained Induced Movement Therapy Bimanual Therapy’.

Leeftijdsgenoten
Het kamp is voor jongeren van 12 tot 18 jaar en is van 4 t/m 15 augustus, zonder het tussenliggende weekend. Een kamp van twee weken heeft als voordeel dat de jongeren meerdere dagen achter elkaar hun minder goede hand trainen. Dat heeft meer effect dan een uurtje per dag. Bovendien hebben de jongeren op deze manier intensief contact met leeftijdsgenoten die ook een spastische hand hebben. Het is fijn om te merken dat ze niet de enige zijn en ze vinden steun bij elkaar. Plezier hebben met elkaar, de spastische hand beter leren gebruiken en met twee handen spannende activiteiten doen staan centraal tijdens het ‘2handig zelfstandig kamp’.

Professionele begeleiding
Het kamp wordt georganiseerd door het UMCG Centrum voor Revalidatie en begeleid door enthousiaste professionals en vrijwilligers. Ook de begeleiders dragen een handschoen waardoor ook zij beperkt zijn in het gebruik van hun voorkeurshand. Samen met de jongere lossen ze de problemen op die ze tegenkomen.

UMCG Centrum voor Revalidatie
Het UMCG Centrum voor Revalidatie met locatie Groningen en locatie Beatrixoord in Haren kent tien behandelteams. De Kinderrevalidatie is daar één van. Het team Kinderrevalidatie onderzoekt en behandelt kinderen met problemen in de motorische ontwikkeling. Dit kunnen tijdelijke of blijvende stoornissen en beperkingen zijn die verschillen in aard en ernst. Ook begeleidt het team ouders of verzorgers van de kinderen.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen