Morning-afterpil geschikt voor alle vrouwen, ongeacht het lichaamsgewicht

Array

pilletjes-200x200Noodanticonceptiemiddelen, ook bekend als morning-afterpil, zijn geschikt voor alle vrouwen, ongeacht het lichaamsgewicht, zo luidt de aanbeveling van het Europese geneesmiddelenbeoordelingscomité CHMP (Committee for Medicinal Products for Human Use). Met deze conclusie wordt de Europese herbeoordeling van alle noodanticonceptiemiddelen afgerond. De herbeoordeling werd gestart om te onderzoeken in hoeverre een hoger lichaamsgewicht en body mass index (BMI) invloed hebben op de werkzaamheid bij het voorkomen van een ongewenste zwangerschap na onbeschermd seksueel verkeer of bij falen van de gebruikte anticonceptie. Noodanticonceptiemiddelen beschermen tegen zwangerschap doordat de eisprong wordt geblokkeerd of uitgesteld en bevatten de stoffen levonorgestrel of ulipristalacetaat.

In november 2013 werd de productinformatie (bijsluiters) van het noodanticonceptiemiddel NorLevo (levonorgestrel) aangepast, omdat op basis van nieuwe wetenschappelijke gegevens geconcludeerd werd dat er een mogelijk risico zou zijn dat dit noodanticonceptiemiddel onvoldoende zou werken bij vrouwen die meer wegen dan 75 kilogram. Een diepgaande analyse van alle beschikbare wetenschappelijke gegevens spreekt die voorzorgsmaatregel nu tegen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaf destijds het advies aan deze vrouwen om, ondanks deze waarschuwing in de productinformatie, wel de noodanticonceptiepil te gebruiken en deze zo snel mogelijk in te nemen na onbeschermde geslachtsgemeenschap of bij het falen van de gebruikte anticonceptie. Dat advies wordt door deze Europese herbeoordeling bevestigd.

Het CBG is vertegenwoordigd in de CHMP. Het advies van de CHMP zal worden voorgelegd aan de Europese Commissie, die vervolgens definitief besluit.

Informatie voor gebruiksters
Zoals ook vermeld in de bijsluiters, moet een noodanticonceptiemiddel zo snel mogelijk ingenomen worden na onbeschermde geslachtsgemeenschap of bij het falen van de gebruikte anticonceptie. Deze middelen dienen alleen als noodanticonceptie te worden gebruikt aangezien ze veel minder goed werken dan de standaard anticonceptiemethoden, zoals de pil en een spiraaltje. Bij vragen wordt geadviseerd contact op te nemen met de huisarts of apotheek. In Nederland kunnen noodanticonceptiemiddelen met de werkzame stof levonorgestrel zonder recept bij de apotheek en drogist verkregen worden. Voor het verkrijgen van een noodanticonceptiemiddel met de werkzame stof ulipristalacetaat is wel een recept van een (huis)arts nodig.

Meer informatie


Bron: CBG-MEB

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen