IGZ mag inzagerecht gebruiken, maar regels mogen duidelijker

Array

regels-200x200Bij het lopende thematische onderzoek naar de overdracht van patiëntgegevens mag de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) patiëntendossiers inkijken zonder dat de patiënt om toestemming is gevraagd. Dit concludeert een onderzoekscommissie, die op verzoek  van artsenfederatie KNMG een aantal privacy-vragen beantwoordde. Wel adviseert de commissie om via wet- en regelgeving meer duidelijkheid te geven over de voorwaarden waaronder de IGZ haar inzagebevoegdheid in de toekomst mag uitoefenen.

In april startte een juridische deskundigencommissie op verzoek van de KNMG en haar federatiepartners een onderzoek. Aanleiding vormden vragen over het beroepsgeheim bij een thematisch toezichtonderzoek van de IGZ naar de overdracht van patiëntgegevens van kwetsbare ouderen tussen ziekenhuis, verpleeghuis, verzorgingshuis en huisarts.

In dit kader verzoekt de inspectie artsen om, zonder toestemming van de patiënt, inzage te verlenen in patiëntendossiers. Hoewel artsen het belang inzien van dergelijk toezicht, ontstond bij KNMG en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) vanuit het oogpunt van beroepsgeheim en privacy van de patiënt wel de vraag wanneer en onder welke voorwaarden de IGZ de mogelijkheid heeft patiëntendossiers in te zien zonder deze toestemming.

De deskundigencommissie, bestaande uit mevrouw mr. A.C. de Die, de heer prof.mr. J.K.M. Gevers en de heer prof.mr. J.H. Hubben, concludeert dat de IGZ bij dit thematische onderzoek inzage mag hebben in patiëntendossiers zonder toestemming van de patiënt. Het coördineren en organiseren van toestemming, ook wanneer die door de hulpverlener aan de patiënt zou worden gevraagd, zou tot een onredelijke belasting voor de IGZ leiden. Dit thematische onderzoek is namelijk complex en omvangrijk. De IGZ moet op veel verschillende plaatsen bij meerdere zorginstellingen en hulpverleners gegevens kunnen inzien. Het vragen om toestemming aan de patiënt zou bovendien behoorlijke impact hebben en een goede uitleg over de achtergrond van het verzoek vergen. Dit zou tijdsintensief zijn en daarmee tot vertraging leiden voor het IGZ-onderzoek.

Verduidelijking voor praktijk
De LHV en KNMG twijfelden aan de rechtmatigheid van inzage zonder toestemming en hebben dit direct bij de start van het onderzoek bij de IGZ aangekaart. De commissie stelt dat de wet op het eerste gezicht duidelijk is, maar tijdens de parlementaire behandeling in 2009-2010 heeft de minister van VWS toegezegd dat de IGZ volgens dezelfde wetstekst slechts in bijzondere omstandigheden gebruik zal maken van die bevoegdheid. Wat deze bijzondere omstandigheden zijn, is onduidelijk. Deze uitspraak kan vragen oproepen over de toepassing van deze bevoegdheid in de praktijk. De commissie doet daarom de aanbeveling aan de minister van VWS om meer duidelijkheid te creëren via wet- en regelgeving.

De aanbevelingen zijn met het ministerie van VWS en de IGZ gedeeld. De KNMG is van mening dat nader overleg met deze partijen nodig is om tot een verheldering in de wet- en regelgeving te komen.

Bron: KNMG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen