Ontslagvergunningen boventallige medewerkers niet verleend

Array

weglopen ontslagIn november 2013 maakte Zorggroep Alliade bekend vanaf 1 januari 2015 te gaan snijden in de ondersteunende en managementfuncties. In totaal gaat het om een verlies van 197 voltijds banen bij Alliade en dochterorganisaties Talant en Meriant. Het UWV heeft – ondanks eerdere, onderlinge afstemming – geen vergunningen verleend voor het ontslag van boventallige medewerkers. Dat betekent dat Alliade op dit moment de arbeidsovereenkomsten met deze medewerkers niet op kan zeggen.

Daarmee ontstaat een uiterst vervelende situatie voor met name boventallige medewerkers met wie men al afspraken gemaakt heeft. Ondanks zorgvuldige afstemming vooraf met het UWV zitten zij nu opnieuw in onzekerheid.

Ingrijpen noodzakelijk
De aanvragen bij het UWV zijn gebaseerd op de redenen die Alliade steeds met iedereen gedeeld heeft. Vanwege de grote veranderingen in de financiering van de zorg (de invoering van de WMO, veranderingen in de AWBZ, etc.) die per 1 januari a.s. ingaan, moeten we met veel minder geld zorg leveren. Wil Alliade met alles wat er aan komt gezond blijven, dan moeten we een bedrag van ongeveer 7 miljoen euro structureel besparen. Omdat we goede zorg willen blijven bieden, zijn we daarom gaan kijken waar bij Alliade, Talant en Meriant mogelijkheden zitten om eenvoudiger te gaan werken. Met minder management-, staf- en ondersteunende functies; in een plattere organisatie met minder beslislijnen.

Redenen afkeuring
De reden dat het UWV de ontslagvergunningen niet verleent, is dat het UWV vindt dat (nog) onvoldoende duidelijk is om welke concrete (overheids)maatregelen het gaat. Zorggroep Alliade bestaat nu uit gezonde organisaties, maar ook die situatie maakt dat het UWV onze aanvragen `prematuur’ vindt. Alliade is het met beide argumenten niet eens.

Wat betekent dit?
Het UWV heeft Alliade vrijdagochtend een toelichting gegeven op het besluit om de ontslagaanvragen niet goed te keuren. Komende dinsdag gaat de Raad van Bestuur intern en met de vakbonden bespreken wat de gevolgen hiervan zijn voor de boventallige medewerkers met wie al afspraken gemaakt zijn. We gaan ervan uit dat we onze medewerkers uiterlijk woensdag meer duidelijkheid kunnen geven. Wat volstrekt helder is, is dat Alliade, Talant en Meriant wel doorgaan met de ingeslagen reorganisatie en de herinrichting van de management-, staf- en ondersteunende functies.

De Leeuwarder Courant besteedde op zaterdag 2 augustus aandacht aan het besluit van het UWV om geen ontslagvergunningen te verlenen.

Bron:Nieuwsbank.nl

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen