Kind verdrinkt vaak geruisloos

Array

Meer aandacht voor verdrinkingsgevaar kinderen
In een periode van twee jaar kwamen in Nederland 82 kinderen in verdrinkingsgevaar. Van hen zijn 23 kinderen overleden. Dat publiceren onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het  Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Meer jongens dan meisjes kwamen in de problemen en kinderen onder de 4 jaar zijn het vaakst slachtoffer van verdrinkingsongelukken.

In de meeste gevallen ontstaat het gevaar doordat het kind uit het zicht raakt. Omdat verdrinking geluidloos kan plaatsvinden, zonder geschreeuw of geplons, moet de verantwoordelijke het kind goed in het zicht houden.

zwemmersjeukVeiligheid
De organisatie  VeiligheidNL benoemde verdrinkingsgevaar enkele jaren geleden als een van de punten waarop de veiligheid van kinderen in Nederland nog verbeterd kan worden. Em. prof. Anne Marie Oudesluys-Murphy en twee medische studenten stuurden daarop alle kinderartsen in Nederland twee jaar lang maandelijks een vragenlijst toe, via het Nederlands Signaleringscentrum Kindergeneeskunde. De Leidse onderzoekers vulden de op deze manier verkregen informatie over kinderen tot 18 jaar verder aan, door op zoek te gaan naar verdrinkingsgevallen in online lokale media.

Thuis en in het zwembad
Meer dan een kwart van de verdrinkingsongelukken gebeurde in of rond het huis. Zo kwamen 5 kinderen in bad in de problemen. “Soms gaan kinderen in bad met een iets ouder broertje of zusje. Als ouders dan even weglopen, kan er een gevaarlijke situatie ontstaan”, aldus Oudesluys-Murphy. Ook openbare zwembaden scoren hoog: in twee jaar ging het 21 keer mis, waarvan 5 keer met fatale afloop. Oudesluys-Murphy: “Veel mensen verwachten dat hun kinderen veilig zijn in een openbaar zwembad. Maar het is onmogelijk voor een badmeester om alles te overzien, zeker omdat een kind zo onopvallend kan verdrinken.” De hoogleraar raadt daarom aan om onderling duidelijk af te spreken wie op welk kind let. “En ga er bij een kinderfeestje niet van uit dat je in je eentje 10 kinderen in de gaten kunt houden.”

Zwemdiploma
Tijdig op zwemles gaan kan kinderen beschermen tegen verdrinking. “Dat geldt zeker voor oudere kinderen zonder zwemdiploma, die vol vertrouwen in het water springen omdat hun vriendjes mét zwemdiploma dat ook doen”, zegt Oudesluys-Murphy. “Maar voor de grootste groep slachtoffers, namelijk kinderen jonger dan 4 jaar, geldt dat niet. Zij zijn nog te jong om goed te leren zwemmen.”

Schuldgevoelens
Verdrinkingsongelukken kunnen jarenlang een stempel drukken op een gezin, waarbij ook spijt en schuldgevoelens een rol spelen. Zelfs als een kind een verdrinkingsongeluk overleeft, kunnen de gevolgen groot zijn: een kind moet dan vaak verder leven met blijvende hersenschade. “Ouders krijgen een compleet ander kind terug, dat is heel ingrijpend”, besluit Oudesluys-Murphy.

Bron: LUMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen