Nieuwe toetsingsmethode voor nWMO-onderzoeken

Array

De manier waarop nWMO-plichtige-onderzoeken worden getoetst, gaat volgend jaar veranderen. Alle nWMO-onderzoeken worden straks beoordeeld door onafhankelijke experts van Medisch Ethische Toetsingscommissies.

De manier waarop nWMO-plichtige-onderzoeken worden getoetst, gaat volgend jaar veranderen. Alle nWMO-onderzoeken worden straks beoordeeld door onafhankelijke experts van Medisch Ethische Toetsingscommissies.

onderzoek-300x198nWMO-plichtige -onderzoeken zijn wetenschappelijke studies met mensen, waarbij wordt gekeken wat er in de praktijk gebeurt als ze een behandeling of ingreep ondergaan. Onderzoekers meten effecten, zonder dat ze verder ingrijpen.

Nu worden de nWMO-plichtige onderzoeken (onderzoeken die doordat er niet wordt ingegrepen, niet vallen onder de wet medisch-wetenschappelijk onderzoek) op verschillende manieren beoordeeld. Dat is erg nadelig voor de kwaliteit van de onderzoeken.

Zo mogen artsen in ziekenhuizen zelfstandig nWMO-plichtige onderzoeken doen en patiëntgegevens gebruiken zonder dit ooit aan hun ziekenhuis te melden.

Daarnaast gebruikten geneesmiddelenfabrikanten de nWMO-plichtige onderzoeken die zij doen vroeger vaak als middel om artsen zover te krijgen dat ze bepaalde geneesmiddelen voorschreven.

Hierop ging de stichting Code Geneesmiddelenreclame alle nWMO-plichtige onderzoeken door bedrijven beoordelen. Maar alleen op reclamecodes en niet op wetenschappelijke kwaliteit.

Doordat alleen vanuit juridisch perspectief wordt gekeken naar de onderzoeken, kan het zo zijn dat een onderzoek naar een geneesmiddel pas geruime tijd mag plaatsvinden na introductie om te voorkomen dat voorschrijvers worden beïnvloed.

Artsen, maar ook patiënten en fabrikanten zouden er echter juist bij gebaat zijn als veel sneller nWMO-plichtige onderzoeken mag worden gedaan. Omdat zo onverwachte bijwerkingen en nieuwe behandelmogelijkheden eerder aan het licht te brengen.

Om aan alle onduidelijkheid een einde te maken, komt er nu een centrale toetsingsmanier voor alle nWMO-plichtige onderzoeken. Deze is opgesteld door experts van nWMO-plichtig onderzoek, Nefarma, ACRON en ziekenhuizen in samenspraak met VWS, IGZ, KNMG en CGR.

Met ingang van 1 juli 2015 moeten alle nWMO-plichtige onderzoeken beoordeeld worden volgens die manier door onafhankelijke deskundigen van Medische Ethische Toetsingscommissies (METC’s).

Vanaf 1 januari geldt een overgangsregel voor bedrijven. De CGR en alle farmaceutische bedrijven hanteren vanaf dat moment voor alle nWMO-plichtige onderzoeken de nieuwe toetsingsmethode. Ziekenhuizen en academische centra zullen gefaseerd volgen.

Nefarma en andere betrokken partijen hopen dat in de toekomst álle onderzoeksvoorstellen langs één centraal punt gaan. Of ze nu WMO-plichtig zijn of niet. Dit maakt het voor onderzoekers, deelnemers en beoordelaars makkelijker.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen