Wereldrecordpoging zet schijnwerpers op de geleidehond

hulphondDit is een origineel bericht van KNGF Geleidehonden
Met een wereldrecordpoging wil KNGF Geleidehonden letterlijk de schijnwerpers op de geleidehond zetten. Op zondag 28 september 2014 hoopt de organisatie meer dan duizend lichtballonnen te water te laten op de Bosbaan van het Amsterdamse Bos om daarmee ‘s werelds grootste waterlichtjesrace te houden. De race is onderdeel van de Geleidehonden Light Night, de eerste avond in Nederland die volledig in het teken staat van de geleidehond. Aandacht voor deze honden is belangrijk om hun opleiding te kunnen bekostigen en om de maatschappelijke acceptatie van de hond als hulpmiddel voor mensen met een beperking te bevorderen.

Meedoen aan de recordpoging
Vanaf vandaag kan iedereen meedoen aan de recordpoging door een lichtje voor de geleidehond te kopen. De lichtjes zijn te koop via www.lightnight.nl en in de Boswinkel van het Amsterdamse Bos. De koper ontvangt een digitaal bewijs van zijn lichtballon(nen) en hoeft verder niets te doen: KNGF Geleidehonden zal alle verkochte lichtballonnen op de avond zelf te water laten voor de race. Met deze race zijn mooie prijzen te winnen zoals een ballonvaart van De Luchtreiziger Ballonvaarten en steunt men de toekomstige geleidehonden. De opbrengst van de verkochte lichtjes gaat namelijk naar de opleiding van deze honden. Daarom roept KNGF Geleidehonden iedereen op mee te doen aan de recordpoging.

Geleidehonden Light Night
KNGF Geleidehonden organiseert dit jaar voor de eerste keer de Geleidehonden Light Night. De avond staat volledig in het teken van de geleidehond, assistentiehond en buddyhond. ‘Onze professioneel opgeleide honden staan dag en nacht kwispelend klaar voor hun gehandicapte baas. Zij verlichten het dagelijkse leven van hun baas op een onvervangbare manier en daarom verdienen deze honden het om eens per jaar het stralende middelpunt te zijn. Dat gebeurt symbolisch met een recordaantal lichtballonnen’, zegt Ellen Greve, directeur van KNGF Geleidehonden. De entourage van het donkere bos waar vele honderden lichtballonnen het water van de roeibaan vullen geeft het evenement een unieke uitstraling en versterkt het symbolische karakter. Singer-songwriter Mattanja Joy Bradley zorgt voor muzikale ondersteuning. Daarnaast zullen de aanwezigen op deze avond persoonlijk kennismaken met de gehandicapte bazen en hun honden.

Voorlichting over misvattingen
Het evenement heeft, naast een symbolisch en fondsenwervend aspect, ook een belangrijke voorlichtende functie. Geleidehondenbazen lopen nog regelmatig tegen misverstanden aan rondom de hond. Denk aan weigeringen in taxi of restaurant. Daarom kunnen kopers van een lichtje zich aanmelden voor de avond om de Light Night live mee te maken. ‘De Geleidehonden Light Night is dé gelegenheid om de geleidehond en zijn baas te ontmoeten, om meer van hen te weten te komen en bij te dragen aan de opleiding van onze bijzondere honden”, aldus Greve.

Meer informatie over de Geleidehonden Light Night: www.lightnight.nl.

KNGF Geleidehonden (Stichting Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds)
KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een beter leven geven met een speciaal opgeleide hond. Een (geleide)hond vergroot hun bewegingsvrijheid en zelfstandigheid. KNGF Geleidehonden is van geboorte tot pensioen betrokken bij haar honden. Sinds de oprichting in 1935 zijn er ruim 5000 honden geschoold voor blinde en zeer slechtziende mensen. Daardoor bezit de organisatie een schat aan kennis en ervaring op het gebied van hond en handicap. Deze vakkennis zet de Nationale Zorghonden Autoriteit tegenwoordig ook in voor mensen met andere handicaps: bijvoorbeeld mensen met een motorische beperking, (oud-) geüniformeerden met PTSS of kinderen met autisme. Voor het opleiden van deze honden is de stichting grotendeels afhankelijk van giften en donaties.

Bron: ANP Perssupport