Dokter op Dinsdag: Testosteron, een kleine stof maakt het verschil

Array

TestosteronOp dinsdagavond 26 augustus 2014 gaat de Dokter op Dinsdaglezing over ‘laag testosteron’.  Door het ouder worden, medicijnen of ziekte kan er bij mannen én bij vrouwen een tekort aan testosteron ontstaan. Dit kan allerlei lichamelijke en psychische klachten veroorzaken. In de Dokter op Dinsdaglezing geven vier medisch specialisten van het JBZ uitleg over de verschijnselen bij een laag testosteron en de behandelmogelijkheden. De lezing vindt plaats in het Auditorium van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en is van 19.00 – 20.30 uur. Aanmelden is nodig; dit kan via [email protected] of toestel 65 77.

Zowel mannen als vrouwen maken zelf het geslachtshormoon testosteron aan in het lichaam. Voor mannen is het hormoon belangrijk voor het in stand houden van de mannelijke lichaamsbouw (spiermassa en vetverdeling), de botkwaliteit, zin in seks (libido), goede erecties, de zaadlozing, de productie van zaadcellen en een positieve stemming. Maar ook vrouwen maken testosteron, met name in de bijnieren en eierstokken. Het is belangrijk voor de zin in seks en zorgt voor lichaamsbeharing.

 

Klachten bij een laag testosteron

Mannen met een laag testosteron kunnen gewrichts- en spierklachten, een afname van spierkracht, overmatig zweten, verminderde lichaamsbeharing, slaapproblemen of juist een toegenomen behoefte aan slaap hebben. Ze kunnen meer gedeprimeerd, prikkelbaar, nerveus, angstig zijn of het gevoel hebben opgebrand te zijn. Het zelfvertrouwen is afgenomen. Ze zijn soms minder gemotiveerd, hebben minder zin in seks en slechtere erecties. Ook toename van het gewicht, bloedarmoede en botontkalking kunnen optreden.

 

Vrouwen met een laag testosteron kunnen minder vitaal zijn en hun interesse in seks verliezen. Wat zich dan weer uit in een mindere opwinding, pijn bij vrijen of verlies aan orgasme .

 

Een testosterontekort kan ontstaan door ouder worden, medicatiegebruik of ziekte. De anticonceptiepil bijvoorbeeld geeft ook een testosteronverlaging.

 

Dokter op Dinsdaglezing

De specialisten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis die spreken zijn: Ron Kusters (klinisch chemicus), Linda Kemink (internist-endocrinoloog), Liesanne Bouwma, (gynaecoloog en medisch seksuoloog) en Rob Schipper (uroloog en medisch seksuoloog). Zij vertellen ieder vanuit de deskundigheid op zijn/haar eigen vakgebied over de rol van testosteron in het lichaam bij mannen en bij vrouwen. De gevolgen van een tekort of een teveel aan testosteron, de behandeling en de mogelijkheden die u zelf heeft om het testosteron te verhogen zullen worden besproken.

Meer informatie

Voorafgaand aan de lezing kunnen vragen gesteld worden via [email protected] De specialist probeert tijdens de lezing in te gaan op deze vragen.

 

Dokter op Dinsdag

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis worden elke vierde dinsdagavond van de maand lezingen voor een breed publiek gegeven onder de titel: ‘Dokter op Dinsdag’. De lezingen bieden patiënten en geïnteresseerden de gelegenheid meer te horen over nieuwe ontwikkelingen in een bepaald vakgebied. ‘Dokter op Dinsdag’ is een samenwerking van het Brabants Dagblad en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Kijk voor een overzicht van alle lezingen op www.jbz.nl/dokteropdinsdag

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen