Menzis helpt Alzheimer Nederland bij ontwikkeling eHealth

Array

E-HealthMenzis ondersteunt Alzheimer Nederland bij de (door)ontwikkeling van eHealth toepassingen voor mensen met dementie en hun naaste omgeving. Deze toepassingen helpen mensen zo veel mogelijk regie te houden op hun eigen leven in elke fase van het ziekteproces. Gea Broekema-Procházka, directeur/bestuurder van Alzheimer Nederland en Roger van Boxtel, voorzitter Raad van Bestuur van Menzis tekenden donderdag 7 augustus de samenwerkingsovereenkomst.

In deze samenwerking vinden beide partijen elkaar op verschillende terreinen; de verantwoordelijkheid voor het garanderen van goede toegankelijke zorg en dienstverlening voor mensen met dementie en hun mantelzorgers én het stimuleren van bewustwording rond een gezonde leefstijl.

Innovatieve eHealth toepassingen
Door deze samenwerking heeft Alzheimer Nederland de mogelijkheid verder te investeren in innovatief zelfmanagement voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Alzheimer Nederland heeft eind 2013 een app gelanceerd voor mensen die zorgen voor iemand met dementie: de Alzheimer Assistent. In de Alzheimer Assistent staat informatie in tekst én in video over meer dan 60 onderwerpen. Deze adviezen worden gegeven door experts en mantelzorgers. Het aanbod van informatie blijft groeien. Gebruikers kunnen namelijk zelf tips delen en onderwerpen aandragen. Deze digitale applicatie wordt met de ervaring van de afgelopen periode doorontwikkeld voor de smartphone.

Daarnaast heeft Alzheimer Nederland de ambitie om een digitaal platform te ontwikkelen waarmee ze klaar is voor de dialoog met de patiënt en zijn naaste omgeving van nu én de nabije toekomst, waar dementie volksziekte nummer 1 wordt. Gedurende het ziekteverloop rond dementie worden hulp, informatie en dienstverlening toegankelijk en afgestemd op de persoonlijke situatie. Dit betekent dat mensen vanaf de eerste fase van een ‘niet pluis’-gevoel tot en met de nazorg bij overlijden van de persoon met dementie, zich ondersteund en versterkt weten. Het platform biedt op termijn gestructureerde aandacht voor alle fasen gedurende het verloop van de ziekte.

Eigen regie
Volgens Roger van Boxtel is het belangrijk om te investeren in e-health toepassingen voor mensen met dementie. “Wij vinden het belangrijk dat mensen die ziek zijn zo veel mogelijk de regie houden over hun eigen leven. Maar ook dat mensen om hen heen ondersteund worden in de zorg die zij geven. Ik ben er van overtuigd dat eHealth de kwaliteit van leven van de mensen zelf, maar ook van hun mantelzorgers verbetert. Daarom ondersteunen we Alzheimer Nederland bij de ontwikkeling van concrete toepassingen.”

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen