Risico dementie berekend

Array

koffie-theeGeringe cognitieve problemen verhogen de kans op dementie flink. Dat blijkt uit een grote Rotterdamse studie onder gezonde 55-plussers.

Ommoord
Meer dan vierduizend mannen en vrouwen uit de Rotterdamse wijk Ommoord deden als vrijwilliger mee aan dit deel van het ERGO-onderzoek.

Grote kans
Gebleken is dat mensen met geringe cognitieve problemen een tot vier keer zo grote kans lopen op dementie, inclusief de ziekte van Alzheimer, in vergelijking met gezonde ouderen.

Koffie zetten
Bij dit soort problemen kan iemand normaal functioneren, maar heeft men wel last van een minder goed werkend geheugen of bijvoorbeeld taalproblemen, of kan men eenvoudige handelingen als koffie zetten niet meer goed uitvoeren.

Uitstellen
Dr. Arfan Ikram, neuro-epidemioloog, licht toe: “Het is belangrijk om mensen die een verhoogde kans op dementie lopen, tijdig te identificeren. Als we weten wie meer risico loopt, kunnen we proberen de ziekte uit te stellen of zelfs te voorkomen. Dat kan door invloed uit te oefenen op de factoren waar we wel grip op hebben.”

Risicofactoren
Het onderzoek bracht ook diverse risicofactoren voor geringe cognitieve stoornis aan het licht, waaronder: ouder worden, een lage cholesterolwaarde, roken, en een beroerte hebben gehad (CVA of herseninfarct).

Tussenfase
Geringe cognitieve problemen worden gezien als een tussenfase tussen gezond verouderen en dementie. Artsen noemen deze kwaal MCI: Mild Cognitive Impairment. Het Rotterdamse onderzoek laat zien dat mensen met MCI vaker afwijkingen op MRI-afbeeldingen van de hersenen hebben, zoals laesies in de witte stof en kleine herseninfarcten.

Een op de tien
Uit het Rotterdamse onderzoek bleek dat een op de tien deelnemers deze geheugenproblemen had. Dit wil niet zeggen dat al deze mensen dementie krijgen. Wel is hun kans op de aandoening verhoogd.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen