Hoge score op schizotypische kenmerken in groep van Marokkaanse komaf

Array

Migranten en psychose
Waarom hebben migranten een verhoogd risico op het krijgen van een psychose? Van der Stelt en anderen onderzochten dit bij Marokkaanse en autochtone Nederlanders. Het bleek dat kwetsbaarheid voor psychiatrische aandoeningen die in de familie voorkomt, samenhing met een hoge score op schizotypische kenmerken (angstige persoonlijkheid) in de groep van Marokkaanse komaf. Maar er was ook een verband met meer middelengebruik en ervaren discriminatie. Zowel intrinsieke kwetsbaarheid als externe stress speelt dus een rol.

Tot 2008 werd er geen onderzoek gedaan naar de verschillen tussen impliciete en expliciete zelfwaardering bij Marokkaanse en Surinaamse tweede generatie migranten en autochtonen. brein hersen hoofd neuro1De samenhang tussen de impliciete zelfwaardering en trekken van schizotypische persoonlijkheidsstoornis is nu nader onderzocht. In het onderzoek van 2008 kwam al naar voren dat tweede generatie migranten een lagere impliciete zelfwaardering hebben dan de autochtonen. Daarnaast is er echter naar voren gekomen dat er geen significante samenhang bestaat tussen de mate van impliciete zelfwaardering en trekken van schizotypische persoonlijkheidsstoornis. Mogelijk spelen er meerdere factoren, dan enkel een lage impliciete zelfwaardering, een rol bij het verhoogde risico op het ontwikkelen van schizofrenie bij tweede generatie Marokkaanse. In het augustusnummer van Tijdschriftvoorpsychiatrie.nl meer aandacht voor deze problematiek.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen