‘Flashmob’ onderzoek bij ziekenhuispatiënten

Array

Grootste en snelste onderzoek ooit naar bloeddoorstroming
Nederlandse ziekenhuizen bereiden zich voor op een uniek onderzoek. Het gaat om een zogenoemd ‘flashmob onderzoek’, waarbij alle volwassen patiënten die op 29 oktober in een Nederlands ziekenhuis zijn opgenomen of zich op de spoedeisende hulp presenteren, een onderzoek krijgen naar de bloeddoorstroming van hun huid. Door een onderzoek niet in één, maar in zo veel mogelijk ziekenhuizen te laten doen, is het mogelijk om in zeer korte tijd een zeer grote hoeveelheid gegevens te verzamelen. Het onderzoek is een initiatief van het Erasmus MC en wordt gesteund door de Nederlandse Vereniging voor Acute Geneeskunde.

refill vingerMet de flashmob willen ziekenhuizen te weten komen wat de beste manier is om de bloeddoorstroming (“capillary refill time”) te testen. Aangenomen wordt dat de bloeddoorstroming in de huid iets zegt over de doorbloeding van het hele lichaam en daarmee iets over de algehele conditie van een patiënt. Artsen drukken hiervoor korte tijd op de huid van een patiënt en kijken hoe lang het duurt voordat de normale kleur terugkomt. Op welke plek (bv borstbeen of vinger) ze het beste kunnen drukken en voor hoe lang, is echter onduidelijk. Daarom wordt bij patiënten die aan het flashmob onderzoek meedoen de bloeddoorstroming op verschillende manieren onderzocht.

Een onderzoek dat op deze manier en op zo’n grote schaal wordt gedaan is uniek voor Nederland. ‘We krijgen snel een goed beeld van wat de beste manier is om het te meten. Normaal zou je zo’n onderzoek doen in één ziekenhuis. Dan duurt het veel langer voordat je een grote groep patiënten hebt getest’ zegt Jelmer Alsma, internist – acute geneeskunde bij het Erasmus MC en een van de initiatiefnemers.

Het is de bedoeling dat zo veel mogelijk ziekenhuizen in Nederland meedoen aan het onderzoek. ‘We zijn nu bezig om hen enthousiast te maken’. Alsma: ‘in ieder geval werken alle UMC’s mee en ook hebben meerdere perifere ziekenhuizen zich al aangemeld. Ziekenhuizen die meedoen krijgen 29 oktober hulp van ‘ambassadors’ die meelopen tijdens de metingen. Aanmelden kan via de site http://www.flashmobresearch.nl

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen