Onderzoekers ontdekken nieuw mechanisme achter vorming van kanker

Array

Onderzoekers van KU Leuven en Harvard University hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van kanker. Ze ontrafelden hoe bepaalde slapende genen geactiveerd worden, wat leidt tot de ontwikkeling van tumoren. In proeven op muizen slaagden de onderzoekers er ook in om het mechanisme ongedaan te maken en de ontwikkeling van de kanker te voorkomen.

Het menselijk DNA is opgerold rond eiwitten. Het is in deze eiwitten dat het ontdekte mechanisme zich voordoet. De eiwitten regelen een aantal slapende genen. Als deze genen plots geactiveerd worden, veroorzaken ze de ontwikkeling van kwaadaardige tumoren. Het gaat om pijnlijke tumoren op de zenuwen, agressieve hersentumoren bij volwassenen en kwaadaardige tumoren van de pigmentcellen van de huid.

169280135Onder leiding van professor Eric Legius konden Thomas de Raedt van Harvard University en Eline Beert van de KU Leuven aantonen dat de activering van de slapende genen veroorzaakt wordt door een defect op het SUZ12-gen. Het nieuwe mechanisme werd geïdentificeerd in tumoren van mensen met de erfelijke ziekte van Von Recklinghausen, maar het speelt ook een rol bij het ontstaan van tumoren bij mensen die niet aan deze ziekte lijden.

Belangrijk is dat de onderzoeksresultaten de deur openen naar een nieuwe behandeling voor dit type kankers. De onderzoekers slaagden er al in om bij muizen de foutief geactiveerde genen weer in slapende toestand te brengen, waardoor de gezwellen stopten met groeien en kleiner werden.

Thomas De Raedt en Eline Beert doctoreerden onder leiding van professor Eric Legius van het Centrum Menselijke Erfelijkheid van de KU Leuven. Thomas De Raedt verhuisde later naar Harvard University, waar hij nauw bleef samenwerken met het Leuvense lab van professor Legius. Eline Beert is momenteel als postdoctoraal onderzoeker verbonden aan de groep voor Aquatische Biologie (Kulak).

De resultaten van het onderzoek worden gepubliceerd in Nature. Klik hier voor het volledige artikel.
Bron: KU Leuven
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen