COPD-­patiënten eerder naar huis

Array

Bij wijze van proef herstelden 45 van de in totaal 500 opgenomen COPD-patiënten in het afgelopen jaar deels thuis. Dat gebeurde met hulp van gespecialiseerde thuis­zorg en fysiotherapie. De nieuwe manier is financieel mogelijk ge­maakt door zorgverzekeraar Men­zis. Het voordeel voor Menzis is dat minder patiënten een duur ziekenhuisbed bezet houden.

Nicol­le Hekelaar, longarts: „Wij hadden een categorie patiën­ten die de laatste dagen van de op­name vooral in bed lag en medica­tie kreeg. Dat kan eigenlijk thuis ook. Met goede hulp. Uit de eva­luatie blijkt dat de proef goed uit­pakt. Het blijkt dat patiënten thuis eerder uit bed komen. Ook gaan ze eerder de deur uit. Dat is positief.”

longkanker-astrazeneca-iressa-300x225De longarts blijft tot en met de ze­vende dag na opname medisch verantwoordelijk voor de patiënt. Maar al een paar dagen daarvoor schakelt MST zorg voor thuis in. De longverpleegkundige van Ca­rintreggeland of Livio krijgt op het ziekenhuis een overdracht van de patiënt. Vanaf het mo­ment dat deze thuis is neemt de verpleegkundige de zorg over. Dat gebeurt samen met een fysio­therapeut van het regionale net­werk Cope Actief. COPD is een typische ‘rokersziek­te’. Mensen die eraan lijden zijn vatbaar voor infecties en wanneer ze die eenmaal hebben verergert dat de benauwdheid en hoesten.

Bron: MST

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen