Advertentie

Niet hart- en vaatziekten maar kanker doodsoorzaak nummer 1 bij Belgische manne

Array
Kanker is voornaamste doodsoorzaak voor mannen in België, daarmee zijn hart- en vaatziektes niet langer meer de voornaamste doodsoorzaak, zo blijkt uit een publicatie van de Belgische krant Het Nieuwsblad. Oorzaak zijn de betere preventie en behandeling, maar ook door het rookverbod. Uit sterftecijfers over de voorbije tien jaar, die vandaag in het European Heart Journal worden gepubliceerd blijkt dat kanker inmiddels doodsoorzaak nummer 1 onder Belgische mannen is. Dat hart- en vaatziektes minder levens eisen, was al bekend, zegt cardioloog Marc Claeys van het UZ Antwerpen, mensen zoeken sneller hulp bij hartproblemen.

hart cardiologieIn heel Europa sterven minder mensen aan hart- en vaatziektes, maar België doet het wel bijzonder goed met ruim dertig procent minder dodelijke infarcten, ritmestoornissen en beroertes in de laaste tien jaar. De redenen voor de vermindering zijn divers: betere diagnose, betere medicatie, preventieadviezen die gevolgd worden, meer sporten, minder roken, betere gewichtscontrole. En verbeterde bloeddrukverlagers, bloedverdunners en cholesterolverlagers verkleinen kans op een beroerte of een infarct bij risicogroepen kunnen verkleinen.

Bovendien slagen cardiologen en hartchirurgen er nieuwe medicatie, verbeterde behandeling en betere devices zoals pacemakers, stent en ICD’s steeds beter in iemand die een infarct krijgt, in leven te houden.

 

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen