‘Je longen trainen met muziek’

mondharmonicatherapie voor COPD patiënten: ‘Je longen trainen met muziek’
‘Je longen trainen met muziek’
Havenziekenhuis start met mondharmonicatherapie voor COPD-patiënten

In de eerste week van september start het Havenziekenhuis met mondharmonicatherapie voor COPD-patiënten. Wekelijks kunnen zij hun ademhaling trainen door het bespelen van de mondharmonica. Het resultaat? Meer lucht en bovendien veel plezier.

Al eerder konden COPD-patiënten bij het Havenziekenhuis meedoen aan een eenmalige mondharmonicaworkshop, waarbij zij vaak verrast werden door hun eigen kunnen. De workshop in 2013 was zo’n succes dat het Havenziekenhuis nu start met wekelijkse mondharmonicatherapie voor patiënten met COPD. Mondharmonicatherapie is een leuke manier om de ademhaling te trainen. Mondharmonica2Met verschillende oefeningen op de mondharmonica wordt de in- en uitademing getraind. Vervolgens worden bekende en minder bekende liedjes gespeeld, zoals ‘Roodborstje’ en ‘Hallelujah’. Mevrouw Roos start in september met de therapie en kijkt er naar uit: “Ik heb veel zin om met medepatiënten te gaan beginnen. Naast het trainen van de longen spreken de gezelligheid en het spelen van liedjes me ook erg aan.”

Betere conditie
Resultaat van de mondharmonicatherapie is vaak een betere conditie en meer controle over de ademhaling. Deelnemers hebben ook meer kracht om adem te halen en bovendien geeft het bespelen van een muziekinstrument veel plezier. COPD-patiënt Pieter Oostdijk heeft al jaren ervaring met mondharmonicatherapie en helpt bij de opzet van de mondharmonicagroep in het Havenziekenhuis. “Het is fijn om contact met lotgenoten te hebben en op een leuke manier je longen te trainen. Met regelmatig oefenen ervaar je dat je meer kracht krijgt bij het ademhalen. Bovendien is het maken van muziek zo leuk en ontspannend. Je produceert iets waarvan je nooit dacht dat je het kon. Het geeft ook veel voldoening het met anderen te delen en aan anderen te laten horen.”

Muziektherapie
De therapie wordt wekelijks op dinsdag van 10.30 tot 12.00 uur aangeboden in het Havenziekenhuis en start op 2 september. Docenten zijn logopedisten Edith Hazebroek en Alex Boon. Zij worden ondersteund door Pieter Oostdijk en specialisten van de longpolikliniek van het Havenziekenhuis. Deelnemers betalen een bijdrage van één euro per les en kunnen tijdens de eerste lessen gebruik maken van een mondharmonica en lesmateriaal van het Havenziekenhuis.

Recente artikelen