Verminderde vruchtbaarheid, uw eigen schuld, dus zelf betalen

0
349

Verminderde vruchtbaarheid is uw eigen schuld, dat suggereert het artikel NIVEL: Ziektekosten ‘door eigen schuld’ kunnen wel uit basispakket.  Zo stelt NIVEL-programmaleider Judith de Jong dat een IVF-behandelingen zorg is die te herleiden is tot keuzes van de patiënten zelf. En valt daarmee onder verwijtbaar en vermijdbaar, dus “eigen schuld”. En zou de belangrijkste reden voor verzekerden zijn om vergoeding via het basispakket te willen schrappen evenals een onnodige ingrepen (wie bepaald dat), dieetadvies en stoppen-met-roken-programma’s. Anderen zouden niet voor die kosten hoeven op te draaien.

fout valsHet NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) vroeg de leden van het Verzekerdenpanel naar hun mening over de dekking en versobering van het basispakket en kwam me deze ondoordachte en onmenselijke conclusies. NIVEL leent zich hiermee voor een typische hellend vlak discussie. In Nederland heeft iedereen recht op zorg die vanuit het basispakket wordt vergoed, los van toedracht. De vraag is “eigen schuld” een uitgangspunt houdbaar is ondanks stijgende zorgkosten, groeiende zorgvraag en forse bezuinigingen. Zolang we nog veel te maken hebben met overdiagnose, onderdiagnose, overbehandeling en onderbehandeling is er nog veel te “verdienen” en te bezuinigen zonder dat de zorg beperkt hoeft te worden. In het onderzoek van VGZ en NIVEL is de menselijke maat totaal afwezig. Begrippen als opzet, schuld en pech passen niet in complexe problematiek rond onvruchtbaarheid, roken en overgewicht.
Het onderzoek werd gesubsidieerd door zorgverzekeraar VGZ.

Janine Budding, Medical Facts

Vorig artikelLaatste hiv-cellen wakker schudden
Volgend artikelVKIG: Nieuwe versie ‘Stroomschema klachtmogelijkheden’
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.