VUmc- en Erasmus MC publicaties veel vaker geciteerd dan gemiddeld

Array

De wetenschappelijke publicaties van VUmc-onderzoekers behoren – samen met die vanuit het Erasmus MC – tot de meest geciteerde van Nederland. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Rathenau Instituut. In de periode 2008 – 2011 werden artikelen van VUmc-ers 71% vaker geciteerd dan het wereldgemiddelde.

De acht universitair medische centra (umc’s) in Nederland scoren wetenschappelijk heel goed en behoren hiermee bij de wereldtop. Zij publiceren veel wetenschappelijke artikelen: ongeveer een derde van het totaal in Nederland. Die publicaties worden bovendien vaak geciteerd door andere wetenschappers.
dossiersIn totaal hebben onderzoekers van de Nederlandse umc’s in de periode 2008-2011 meer dan 44.000 wetenschappelijke publicaties uitgebracht. Dat was een kwart meer dan in de drie jaar daarvoor. De 44.000 publicaties worden bovendien vaak geciteerd door andere wetenschappers. Dat is een graadmeter voor de kwaliteit van die publicaties. Zo zijn in de periode 2008-2011 de artikelen van het UMCG 52% procent vaker geciteerd dan het wereldgemiddelde, en die van VUmc en het Erasmus MC zelfs 71% procent.

Voor dit onderzoek heeft het Rathenau Instituut bestaande cijfers benut en aanvullende cijfers opgevraagd bij de acht universitair medische centra (umc’s) in Nederland.

Lees het nieuwsbericht op rathenau.nl of download de publicatie (PDF).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen