Wetenschappelijk onderzoek door Nederlandse umc’s bij wereldtop

Array

De acht universitair medische centra (umc’s) in Nederland scoren wetenschappelijk heel goed. Zij publiceren veel wetenschappelijke artikelen: ongeveer een derde van het totaal in Nederland. Die publicaties worden bovendien vaak geciteerd door andere wetenschappers. Twee umc’s worden zelfs 71 procent vaker aangehaald dan het wereldgemiddelde. De umc’s werven ook veel geld voor wetenschappelijk onderzoek: in 2012 was dat in totaal € 575 miljoen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Rathenau Instituut, de “Feiten & cijfers universitair medische centra”, het eerste brede overzicht van gegevens over de umc’s.

geneesmiddelonderzoekVeel publicaties en veel geciteerd
In totaal hebben onderzoekers van de Nederlandse umc’s in de periode 2008-2011 meer dan 44.000 wetenschappelijke publicaties uitgebracht. Dat was een kwart meer dan in de drie jaar daarvoor. De 44.000 publicaties worden bovendien vaak geciteerd door andere wetenschappers. Dat is een graadmeter voor de kwaliteit van die publicaties. Zo zijn in de periode 2008-2011 de artikelen van het umc in Groningen 52% procent vaker geciteerd dan het wereldgemiddelde, en die van het VUmc en het Erasmus UMC zelfs 71% procent. Sinds de periode 2004-2007 zijn die citatiescores bovendien bij alle umc’s gestegen.

Financiering
Het totale budget van de umc’s is 6,3 miljard Euro. Een derde hiervan, 2,1 miljard euro, wordt betaald als rijksbijdrage voor complexe zorg, onderzoek, opleiding en innovatie door de ministeries van VWS en OCW. Het grootste deel van de rijksbijdrage gaat direct naar de umc’s, 22% komt uit de universitaire eerste geldstroom. Bijna 60% van het totale budget komt van de zorgverzekeraars als vergoeding voor de reguliere patiëntenzorg.

Daarnaast verwerven de umc’s 575 miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek via onderzoeksfinanciers zoals NWO, de gezondheidsfondsen en de EU. Ook van bedrijven en particulieren ontvangen de umc’s geld voor wetenschappelijk onderzoek. Het Amsterdamse AMC verwierf in 2012 het meeste extra onderzoeksgeld: 100 miljoen euro. Dit vormde 40 procent van de inkomsten voor onderzoek en onderwijs van het AMC. Het laagste bedrag, 40 miljoen euro, werd binnengehaald in Maastricht, en vormde daar 30 procent van de inkomsten voor onderzoek en onderwijs. Het UMC in Groningen had het laagste percentage, 23 procent, maar een hoger bedrag: 48 miljoen.

Over deze Feiten & Cijfers
Voor dit onderzoek heeft het Rathenau Instituut bestaande cijfers benut en aanvullende cijfers opgevraagd bij de umc’s. Er is onder andere gebruik gemaakt van jaarverslagen, beleidsstukken van ministeries en van eerder onderzoek van het Rathenau Instituut.

De umc’s hebben vijf publieke taken: patiëntenzorg, wetenschappelijk onderwijs, opleiding van professionals in de zorg, wetenschappelijk onderzoek en valorisatie. In eerdere studies is steeds benadrukt dat het niet mogelijk is een relatie te leggen tussen geldstromen en de vijf taken. In deze Feiten en Cijfers wordt daarmee een belangrijke stap gezet door inkomsten te verbinden met prestaties. Zo ontstaat een completer overzicht van feiten en cijfers over de umc’s dan er tot nog toe was. Het rapport is onderdeel van een reeks met Feiten & Cijfers over het wetenschapssysteem in Nederland.

Over het Rathenau Instituut
Het Rathenau Instituut stimuleert de publieke en politieke meningsvorming over wetenschap en technologie. Daartoe doet het instituut onderzoek naar de organisatie en ontwikkeling van het wetenschapssysteem, publiceert het over maatschappelijke effecten van nieuwe technologieën, en organiseert het debatten over vraagstukken en dilemma’s op het gebied van wetenschap en technologie.

De achterliggende cijfers van de grafieken en tabellen vindt u op www.wetenschap.nl.

Bibliografische gegevens

Chiong Meza, C., J. van Steen & J. de Jonge. (2014). De Nederlandse universitair medische centra. Feiten en Cijfers 12. Den Haag: Rathenau Instituut, 32 p.

Bron: Rathenau Instituut

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen