Betere DBS met gevoeligere elektrode

Array

parkinsonMet een gevoelige elektrode is Deep Brain Stimulation veel nauwkeuriger uit te voeren en kunnen de bijwerkingen worden beperkt. Dat blijkt uit een klein onderzoek dat is uitgevoerd in het AMC onder leiding van neuroloog Fiorella Contarino en neurochirurg Rick Schuurman. De resultaten zijn afgelopen weekeinde gepubliceerd in het vakblad Neurology.

Deep Brain Stimulation (DBS) is een techniek waarbij een elektrode wordt geplaatst in een deel van de hersenen. Door het geven van kleine stroomstootjes is het dan mogelijk om bepaalde klachten te verminderen die hun oorsprong hebben in de hersenen. DBS wordt onder meer gebruikt bij de ziekte van Parkinson en andere bewegingsstoornissen en bij bepaalde psychiatrische aandoeningen.

De tot nu toe gebruikte elektrode, die al 25 jaar wordt toegepast, is niet meer dan een lange draad met op het einde vier punten die een stroomstootje kunnen afgeven. Met de nieuwe elektrode kan dat op 32 punten. ‘Hiermee kun je de hersenen veel preciezer prikkelen’, verklaart Contarino. ‘We laten nu zien dat dit inderdaad bij acht patie?nten met Parkinson het geval is. De bijwerkingen blijven binnen de grenzen gedurende de operatie.’

De mogelijkheden van de nieuwe elektrode zijn groot, verwacht Contarino. Bij DBS moeten de effecten afgewogen worden tegen de bijwerkingen. Deze kunnen talrijk zijn, zoals een tintelend gevoel, spierzwakte, spraakproblemen of dubbelzien. ‘Bijwerkingen en effect moeten in evenwicht zijn. Met de nieuwe elektroden kunnen we heel precies het aangedane hersendeel bei?nvloeden en de rest ontzien.’

De volgende nodige stap is om in meerdere instituten bij honderd patie?nten de elektroden te implanteren en te gebruiken, maar ze moeten eerst nog worden gemaakt. Als de resultaten goed blijven, verwacht Contarino dat de elektroden de komende jaren standaard ingevoerd kunnen worden.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen