AD: Jaarpremie zorgverzekering 2015 verhoogd naar €1215,-

Array

Premie en eigen risico zorgverzekering stijgt, winsten zorgverzekeraars 2013 ruim 1,4 miljard
De premie voor een basisverzekering gaat volgend jaar waarschijnlijk met een tientje per maand omhoog, zo meldt AD aan de hand van bronnen rond de begrotingsonderhandelingen. Ook het verplichte eigen risico van €360 stijgt volgens de NOS naar €375. De coalitiepartijen, het kabinet en de gedoogpartijen gaan tijdens de onderhandelingen uit van een jaarlijkse premie van 1215 euro per volwassene in 2015, een stijging van 114 euro ten opzichte van vorig jaar.

Het bedrag is een richtlijn voor zorgverzekeraars, in het najaar bepalen zij uiteindelijk zelf hun premies voor de zorgverzekering.

Winst zorgverzekeraars
De zorgverzekeraars Achmea, CZ, VGZ en Menzis hebben inmiddels een reservepot van vier miljard euro. Als reden voor het hoge oppotgedrag wordt door de verzekeraars de hogere kapitaaleisen van De Nederlandsche Bank (DNB) genoemd. Zorgverzekeraars Achmea, CZ, VGZ en Menzis hebben met zijn vieren een marktaandeel van 90 procent. VGZ behaalde in 2013 een winst van 510 miljoen euro. Een forse stijging ten opzichte van de 150 miljoen euro van 2012. In 2013 maakten de vier grote verzekeraars nog steeds 1,35 miljard winst

Zorgverzekeraar CZ heeft in 2012 de winst vervijfvoudigd naar ruim een half miljard euro. Als gevolg van de scherpe resultaatgroei is het vermogen van CZ inmiddels 1,2 miljard euro hoger dan wettelijk vereist. CZ maakte in 2013 minder winst door premieverlaging. Maar nog steeds had de zorgverzekeraar CZ in 2013 een winst gemaakt van 191 miljoen euro.

Zorgverzekeraar Menzis heeft ook de winst in 2012 vervijfvoudigen, er werd in 2013 126 miljoen euro geboekt, tegenover 215 miljoen euro een jaar eerder.

VGZ heeft over 2013 een winst van € 510 mln weten te boeken, blijkt uit jaarcijfers van de zorgverzekeraar. Die winst was in 2013 ruim drie keer zo groot als die van een jaar geleden, toen VGZ € 150 mln verdiende.
Achmea heeft geen winstpoogmerk maar maakte in 2013 € 259 miljoen structurele winst op basiszorgverzekeringen op een totale premieomzet van ruim 13 miljard euro.

Winststijging door verhoging eigen Risico
Doordat het eigen risico van verzekerden in 2013 werd verhoogd, konden grote zorgverzekeraars hun winsten vervijfvoudigen. Het eigen risico steeg ondertussen van €220 in 2012 naar €350 in 2013. De verhoging van het eigen risico bracht zorgverzekeraars fors geld op. In 2012 maakten de zorgverzekeraars een winst van 1,4 miljard. In 2011 bedroeg de winst nog 43,8 miljoen euro.

375 euro eigen risico
De premie stijgt naar €350 door de overheveling van zorg naar gemeenten en werkgevers, die te veel meebetaalden aan de zorgverzekering. Werkgevers worden nu wettelijk gecompenseerd.

De veiligheidsmarge die zorgverzekeraars hebben opgepot komt inmiddels neer op 350 euro per verzekerde. Afgelopen jaar daalde de premie al wel met tien euro gemiddeld per maand, maar de reden daarvan was voornamelijk een gunstige inkoop van medicijnen.

In 2015 worden de verzekeraars voor een groot deel verantwoordelijk voor de langdurige zorg. Zo worden verschillende taken vanuit het AWBZ – zoals wijkverpleging – overgedragen naar de Zorgverzekeringswet. De extra kosten die hiervan zijn door het kabinet geraamd op 400 miljoen euro. Ook zonder een premieverhoging houden verzekeraars voor 2015 nog voldoende over als reserve. Daarnaast zal de premie voor AWBZ niet verlaagd worden.

Een woordvoerder van minister Schippers wil de informatie niet bevestigen. De plannen met de zorgverzekering zullen pas op Prinsjesdag definitief bekend worden gemaakt.

Bron: NOS, NRC, AD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen